Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

N-am gustat alviță de casă decât o dată în viață și în trecut (trist spune poetul: „ma-mprospatez cu dulcea-mi tinerețe mergând duios spre clipă ce-a murit, iar clipă viitoare tot spre moarte-i, că-ntr-o capcană sunt, dar sunt, și-s bucuros, chiar numai și de-atat“). E o joacă pentru copii cu dinți buni și devreme la masă.

27 Martie 2017, 08:14


Sub Baterea alvitei insa se intelege o datina, care se face totdeauna in ziua de Lasatul secului si care e uzitata mai cu seama intre copiii din Muntenia. Leaga o sfoara de o grinda, in dreptul mesei sau in alt loc undeva; de capatul sforii leaga un cocolos bun de alvita, si apoi toti copiii stau roata de jur imprejurul mesei cu gurile cascate ca sa poata prinde cocolosul de alvita.

Unul poarta sfoara de jur imprejur pe la toti si, cand se apropie botul de alvita pe la gurile lor, ei se rapad asupra lui ca sa-l prinda, caci care-l prinde a lui este toata alvita aceea. Pe urma, daca s-a prins cocolosul acela, mai pune altul si tot asa pana se gateste toata alvita, pe care o cumparase in scopul acestei petreceri.

In Braila, in Galati, precum si in alte orase de pe malul Dunarii, alvita care e facuta din zahar, miez de nuca si faina si care e dulce si cleioasa, se joaca sau se bate astfel: Se bate in tavan un cui, de cui se prinde o ata, iar la capatul atei se leaga o bucata de alvita in care se pune un franc sau un galben.

Tatal balanteaza ata si toii cei din casa stau cu gura cascata ca sa prinda alvita. Cine-o prinde cu gura o mananca si ia banul. Ceilalti il invidiaza. Copiii care n-o pot prinde plang. Iar cand se prinde alvita de parul vreunuia si nu se poate desface, atunci se nasc rasete.

Astfel petrec cu totii pana dupa miezul noptii, anume ca sa fie straji, pentru ca dupa credinta lor in ziua aceasta va sta Domnul nostru Iisus Hristos la judecata. (Marian)

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...