Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut, un fleac în aparență, și alchimia aceasta uluitoare a bucătăriei își demonstrează puterea și realitatea: totul se schimbă, dar nu nuanțat, ci până la rădăcină, derutant.

13 Decembrie 2016, 09:21


Dar daca, la ardeii umpluti traditional, moldovenii cei mai nordici adauga smantana (pai cum altfel?), vin, ceva cimbru, carne afumata, foi de dafin, ce se poate intampla? Va spun eu: intalnirea aparent imposibila dintre paradisurile sigur ireconciliabile ale rafinatei bucatarii provensale, catifelatei gastronomii normande si deliciile elegante ale targurilor moldovenesti.

De o finete desavarsita, carnatia delicata a acestor ardei, gustul lor bogat - compozitie aparent incarcata, dar cu rezultat subtil - ii asaza de-a dreapta marii bucatarii mondiale. Ca sa rupeti gura lumii (cu o imbucatura cu gust stilat), alegeti ardei de o singura culoare, galbeni de preferinta.

Veti obtine o frumoasa montura fauve-ista, galben-rosie, si veti putea pune aceasta mancare pe orice masa, oricat de simandicoasa, cu succes sigur. Surpriza poate continua, nici nu mai e surpriza, e aventura sa cari vin din Oltenia la Vatra Dornei, dar Negrul Vartos e un vin pe cat de severinean si de necunoscut (azi!) pe atat de ardelean si bun (dintotdeauna).

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei