Ascultă Radio Antena Satelor Live

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra de Tramuntana.

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 29 Martie 2023, 07:24

În traducere, preparatul înseamnă „orezul cărbunarilor”, și a primit acest nume după lucrătorii din minele de cărbune din „Sa comuna de Bunyola”, care munceau timp de 6-7 luni pe an, locuind în barăcile din pădure și hrănindu-se cu ceea ce găseau în împrejurimi, cum ar fi ciuperci locale din soiul „lactarius sanguifluus” (bureți lăptoși, de culoare arămie/ sângerie), luându-și proteinele de la animalele de munte și de la păsările și iepurii crescuți în cuști în așezarea temporară de la gura minei. Acestora se adaugă orice fel de carne sau legume pe care minerii le aduc cu ei.

Ingrediente: 1 ceapă mare, 4 roșii mari, din soiul mallorcan „Ramallet”, 1 ardei roșu, 1 ardei verde, bureți „lactarius sanguifluus”, 200 g coaste de porc, 1 pulpă de pui, 1 ficat de pui, păsări de munte (prepeliță, sturz etc.), iepure de munte sau de crescătorie, 1 sobrassada de Mallorca (cârnat roșu, picant), 1 botifarrón de Mallorca (cârnat tradițional), 15 fire de fasole verde, 3 anghinare, 400g orez cu bob rotund, 2 cartofi, ¼ cap de conopidă, usturoi tocat, pătrunjel verde, sare și piper negru, un praf de boia, apă, bulion (supă de legume sau de carne).

Mod de preparare: Prăjiți ceapa și roșiile într-o tigaie. Adăugați carnea, legumele, apa, condimentele și apă sau supă de legume/ de carne (bulion). Lăsați la fiert 20 de minute. Adăugați de cartofi și conopidă. Adăugați orezul, pe care îl fierbeți înainte. Amestecați ușor ingredientele și presărați pătrunjel verde tocat.

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?