Ascultă Radio Antena Satelor Live

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra de Tramuntana.

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 29 Martie 2023, 07:24

În traducere, preparatul înseamnă „orezul cărbunarilor”, și a primit acest nume după lucrătorii din minele de cărbune din „Sa comuna de Bunyola”, care munceau timp de 6-7 luni pe an, locuind în barăcile din pădure și hrănindu-se cu ceea ce găseau în împrejurimi, cum ar fi ciuperci locale din soiul „lactarius sanguifluus” (bureți lăptoși, de culoare arămie/ sângerie), luându-și proteinele de la animalele de munte și de la păsările și iepurii crescuți în cuști în așezarea temporară de la gura minei. Acestora se adaugă orice fel de carne sau legume pe care minerii le aduc cu ei.

Ingrediente: 1 ceapă mare, 4 roșii mari, din soiul mallorcan „Ramallet”, 1 ardei roșu, 1 ardei verde, bureți „lactarius sanguifluus”, 200 g coaste de porc, 1 pulpă de pui, 1 ficat de pui, păsări de munte (prepeliță, sturz etc.), iepure de munte sau de crescătorie, 1 sobrassada de Mallorca (cârnat roșu, picant), 1 botifarrón de Mallorca (cârnat tradițional), 15 fire de fasole verde, 3 anghinare, 400g orez cu bob rotund, 2 cartofi, ¼ cap de conopidă, usturoi tocat, pătrunjel verde, sare și piper negru, un praf de boia, apă, bulion (supă de legume sau de carne).

Mod de preparare: Prăjiți ceapa și roșiile într-o tigaie. Adăugați carnea, legumele, apa, condimentele și apă sau supă de legume/ de carne (bulion). Lăsați la fiert 20 de minute. Adăugați de cartofi și conopidă. Adăugați orezul, pe care îl fierbeți înainte. Amestecați ușor ingredientele și presărați pătrunjel verde tocat.

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol