Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de ciuperci (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe cât de savuroasă, de plină, de catifelată e ciorba asta-una din cele mai cuceritoare fierturi românești-pe atât e de izolată, de uitată pe văile pâraielor moldovene. De câte ori mi se întâmplă să ospătez vreun străin, îi fac borș de ciuperci și merg la sigur: înnebunește de plăcere. Cu toate astea, nicio bodegă, dar absolut nici una (din cele nenumărate pe unde mi-am tocit coatele și măselele) nu o face!

04 Aprilie 2017, 08:24


Cand mananci cu lingura din strachina nu o pune rezemata de strachina, caci se urca calicia in strachina, si mancand-o nu mai poti scapa de dansa. (Gorovei)

Ingrediente

1 kg ciuperci, de preferinta de soi bun, pastraviori de fag,
urechiuse (mai ales), rascovi, painisoare, manatarci.

Zarzavat:

1 pastarnac
1 patrunjel
1 telina mica
2 morcovi
2 cepe
1 gogosar sau 1 ardei gras
500 ml supa carne
1 litru de bors proaspat
sare, piper, dupa gust
1 pahar de smantana
1 ou
1 legatura de leustean sau alta verdeata

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO