Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Baza unui ghiveci săsesc e supa! Tot ce se adaugă, tot ce se prăjește, fierbe, coace, rumenește, înăbușă trece prin gusturile și miresmele de „claren supe“. La sași, dacă supă nu e, nimic nu e! Dintre vinurile de origine germana din Ardeal - Riesling (von Rhin), Traminer(Gewurz!), Neuburger, Furmint - singurul potrivit la un ghiveci ...saxon (vasazica la Biertan a-nceput balcanizarea Flandrei si Westfaliei !) ar fi, nu ma-ndoiesc, un robust Furmint. Si il vom alege pe cel de pe Tarnava Mare, de la Hoghilag sau de la Loamnes.

01 August 2017, 10:55

Incisiv si tunator, vinul stralucitor, imbracat in armuri aurii, va pravali micile bariere grasute ce incetinesc asimilarea tezei convietuirii capro- varziste, va ridica, cu douasprezece grade, intensitatea comunicabilitatii, interioare si exterioare a bietului ghivecel, confirmand un paradox (culinar): asocierea neverosimila a doua fluvii incompatibile, Donau-ul si Dunarea de Jos.

Ingrediente Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg carne, vrabioara de vita fara os
sare, piper, dupa voie si nevoie
500 g rosii proaspete
2 pastarnaci
1 telina
3 ardei grasi
1 lingura de faina
600 g ceapa
2 kg cartofi
1 lingura de pasta de tomate
100 ml vin rosu
200 ml smantana
3 morcovi
1 legatura de patrunjel verde
1,5 litri de supa de oase
200 g unt (sau ulei, caci colesterolul e international,
cu libera circulatie, chiar si la sasi , in tara „Siebenburgen“)

MOD PREPARARE Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Carnea, taiata bucati, se bate putin si se sareaza, bucatile de carne se trec prin faina, se rumenesc pe foc iute in putin unt si se sting-inabusa cu 2-3 linguri de supa, lasand cratita sa undeasca pe foc cat de mic, acoperita

Ceapa se taie pestisori si se caleste in unt, cu un paharel de supa, se adauga pasta de tomate, 1 litru de supa, sare, piper, sa clocoteasca 1 jumatate ora, apoi se varsa peste carne

Morcovii, telina si pastarnacul se toaca feliute si se rumenesc separat (tot in unt!), se sting cu 1 paharel de supa, apoi se rastoarna peste carne

Rosiile se taie jumatati, ardeiul gras se taie fasii subtiri (julien!)

Cartofii curatati se taie cuburi si se fierb (pe jumatate!) in apa cu sare

Cand carnea este aproape fiarta, se adauga cartofii, ardei gras, rosii, sa mai fiarba impreuna inca 10 minute

Patrunjelul verde se toaca marunt

Spre sfarsit se adauga vin rosu

Saxono-ghiveciul se parfumeaza-drege cu smantana si verdeata

Sursa: Bucataria lui Radu

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism