Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Gogoși pripite! O rețetă din străbuni, delicioasă, adaptată de Radu Anton Roman. Duminica, ori pe la targuri si dragaice, „neamul“ era invitat neprotocolar la „gogoasa infuriata", vizita in urma careia fericitii primeau, pe vreun creitar, o minciuna gogonata si gustoasa, ca si vata de zahar (pe asta n-o putem face in casa, trebuie motor). Destinat copiilor, dulcele umplea candva „podurile“ Bucurestiului, fiind confiscat mai ales de adulti pofticiosi si nostalgici.

18 Iulie 2017, 12:09

Ingrediente Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat, sa zicem, unu (reteta de pe la 1900):
1 litruta de lapte
1-2 linguri unt
1 praf de sare
1 sfert de chil faina
4 oua

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

2 cani de lapte
1 ou
drojdie, cat o jumatate de nuca
1 praf de sare
3-5 linguri zahar, dupa gust
2 plicuri zahar vanilat
faina, cata primeste coca

MOD PREPARARE Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat (reteta de pe la 1900):

Laptele cu unt, si sare se pune la fiert
Dupa primul clocot se rastoarna faina si se amesteca, pe foc, sa se coaca
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si apoi se freaca cu ouale, de-a randul

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

Laptele se aduce la starea fizica de „caldut“
Se face o maia cu drojdie, putin lapte si ceva faina si se lasa la cald
Se framanta un aluat potrivit din lapte, ou, zahar si ce faina trebuie
Se amesteca cu plamada, se lasa sa creasca

Prajeala:

Se incinge untura (e cea mai buna, dar merge si uleiul), multa, ca la cartofi prajiti
Se inmoaie lingura in grasimea clocotita si se ia cate o bucatica de aluat, punandu-se, desigur, in cratita
La inceput focul trebuie sa fie bland, pana cresc gogosile, apoi iute, pana se rumenesc, prajindu-se pe amandoua partile
Se dau la masa fierbinti, presarate cu zahar pudra (sau umplute domestic cu marmelada)
Mode mai noi si mai dietetice cer sa „stergem“ gogosile de grasime asezandu-le pe un „pres“ de sugativa.

Sursa: Bucataria lui Radu

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea