Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

(În Lunea Curată, n.m.) Se mănâncă numai hrană rece sau nu se mănâncă nimic (sau borș fără nici un fel de legume), pentru a nu face copiii bube, alte boli. (Marian) E o mâncare migălită, dar foarte, foarte gustoasă. Iar dacă punem la socoteală și bucuria că oasele de pește se înmoaie prin marinare iar omul poate, în sfârșit, mânca un fileu de crap sau de știucă fără frică, atunci e numai de bine.

03 August 2017, 13:29

Conserva si mancare citadina, valaha mai degraba - moldovenii prefera pestele proaspat, iar ardelenii porcul - marinata se-ntalneste des prin casele de pescari amatori inraiti, unde doamnei ii plac mesele cu musafiri incantati, lucru care ii compenseaza singuratatea.

Un vinut, sec, ferm, alb ca apa - un Resling de la Fetesti sau un Donaris de Greaca (un vin despre al carui parfum concis, de creta si fan, si al carui gust zburdalnic, primavaratec, nu-l puteti afla decat spargand pivnitele statiunii de la Greaca) - duce spre glorie orice marinata.

Iusca de peste e un fel de iahnie de peste cu zama multa, otet si ceapa, fara legume multe. (Lupescu)

Ingrediente Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

In otet:
2 kg peste proaspat (fara cap)
1 pahar de otet
5 pahare de apa
2-3 foi de dafin
2 cepe mari
1 praf de piper
1 praf de ienibahar
2 linguri de zeama de lamaie
1 ceasca untdelemn pentru prajit
1 farfurioara cu faina pentru prajit
ceva sare, cata credeti (cam 1 lingurita zic eu)

-----

In vin, lamaie si suc de rosii:
2 kg peste proaspat (fara cap)
2 cepe mari
3 cesti suc rosii
1 pahar de vin
2 lamai
4-5 foi de dafin
2 prafuri de piper
sare - cam 1 lingurita cu varf
ulei pentru prajit
faina pentru prajit

MOD PREPARARE Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

In otet:

Pestele, bine grijit - spalat, curatat de solzi si mate - se taie felii groase, de un deget de om muncit; se sareaza usor, se pipereaza si se tavalesc prin faina
Se incinge uleiul tot, se pune pestele la prajit - nu inainte de a scutura bine fiecare bucata de faina - pana se rumeneste pe fiecare parte
Se taie ceapa felii
Se pune pestele in borcan, se toarna ulei (un strat de-un deget, cu grija, sa nu intre si faina arsa)
Se pune apa la fiert cu toate mirodeniile si cu ceapa, sa clocoteasca apoi cateva minute
Se ia apa de pe foc, se adauga si otetul, lamaia, 1 lingurita rasa de sare, se lasa sa se raceasca si se toarna peste peste
Se leaga borcanul, se da la rece, peste 3 zile e gata
La frig, marinata poate fi pastrata si o luna, dupa aia insa nu mai e buna, ca se face pasta
Apa creste, p... peste, apa scade, p... cade - zicatoare pescareasca (de) nespus de populara.

Citeste continuarea modului de preparare pe Bucataria lui Radu.

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea