Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Miel cu cartofi la cuptor

Sub numele asta de cantină-sărbătorind neutru „Unu mai e sărbătoare pentru clasă muncitoare“, ziua lui nea Costică de la garaj, dar și Pastile cadrelor TESA-administrativ-se ascunde un fel de ciulama mai subțire plus o nimica toată, câțiva cartofi, ceva miel, o fărâmă de cașcaval, pesmet, zahăr, roșii, mentă și restul universului (culinar!).

28 Iulie 2017, 14:46


De la Constanta la Dunare, de-a dreapta si de-a stanga soselei sau invers - e regatul Murfatlar-Medgidia-Cernavoda, denumit si Cabernet Sauvignon. Vin absolut, Cabernet Sauvignon-ul domina generos si autoritar intreaga gama de „rosii“ a Dobrogei, aliind eleganta si puterea.

Profesorul Cotea il califica (in finala mare!): „vinul care intregeste si imbogateste Murfatlarul, ca nicaieri in alta podgorie din tara sau chiar din lume“.

Buchetul sau de old-boy (e pacat sa-l scoateti in lume crud, e inutil sa incercati sa-l iubiti de tanar: va fi stangaci, n-o sa va poata raspunde cum se cuvine nici unei mangaieri, nici unui avans) e complex si penetrant, amestecand un savuros parfum de strugure copt cu finetea experimentata a fructelor uscate, a violetelor ofilite, si chiar a lemnului ars.

Raze facute parca din caramida se desprind din rosul sau dens, aproape albastrui. Dar ceea ce-l distinge si-l face suveran e catifelarea voluptuoasa, neverosimila, unica, delicatetea sanatoasa si profunda.

Nu faceti greseala sa nu aduceti langa mielul dobrogean acest vin (veti realiza dimensiunile pierderii de abia atunci cand ii veti fi descoperit maretia si valoarea).

Ingrediente Miel cu cartofi la cuptor (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg carne de miel
1 pahar faina
3 linguri unt
1 ceasca lapte
1 felioara de cascaval
100 g pasta de rosii
1 lingura pesmet
1 kg cartofi
1 pahar ulei
1 lingură zahăr
2 ouă
100 g supă de oase
piper, sare, menta

MOD PREPARARE Miel cu cartofi la cuptor (rețeta lui Radu Anton Roman)

Carnea se taie bucati mici si se rumeneste in ulei, se stinge cu supa de oase si se fierbe cam trei sferturi de ceas

Cartofii se curata, se taie bucati si se fierb, cascavalul se curata de coaja si se rade, pasta de rosii se dilueaza cu putina apa fierbinte

Se adauga la carne pasta de rosii, zahar, piper, sare si se fierb impreu­na, sa scada cat s-o putea, apoi se lasa sa se raceasca

In 2 linguri de unt incalzit se adauga faina desfacuta in lapte rece, se da in clocot cateva minute, amestecand continuu

Sosul ciulamalesc se raceste putin, apoi se adauga treptat ouale si cartofii, menta tocata marunt si, in sfarsit, se rastoarna peste carne, amestecand usor

Ciudatenia obtinuta (ati vazut vreodata ceva mai eteroclit? asta o fi simbolul Dobrogei!) se asaza intr-o tava unsa cu unt si asternuta cu pesmet

Deasupra se presara cascaval ras si se da la cuptor, foc marunt, circa 1 jumatate de ora

Sursa: Bucataria lui Radu.ro

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea