Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

Moldova a născut multe lucruri bune, între care și această mâncărică mai degrabă lejeră, ce se poate înfuleca cu mămăligă și nimic mai mult! Dar de baut se bea cu Francusa de Cotnari! Pentru ca acesta e marele secret al celebrei podgorii moldovene, sa fi pastrat din vechime nu numai dovezile grele, imperiale, tatuate pe brocart si matase aurita - incerc sa descriu Grasa cea dulce ca mierea, verde, aurie si uleioasa ca o secretie vinovata de crin regal, cu fulgerari stinse de chihlimbar rosu, coplesind universul cu miresme de caise rascoapte si ceara de albine, rasucind legea gusturilor dupa nazaririle ei, poftind ca o odalisca capricioasa numai la ce-i scump si inaccesibil (vinului): miez de alune uscat la soare tropical, dulceata de stafide grecesti si migdale indulcite servite aiurea, pe frunze amarui de pelin - ci si cele scrise cursiv pe stamba mai poznasa, mai de copil de casa vesel, care este Francusa (Tartara ii mai spun plaiesii).

02 August 2017, 11:40

Un vin baut de sete si placere, cu roba limpede si directa ca un buchetel de flori de camp atarnat de gatul sticlei, sec si sprintar la gust in primul an, tot sec, dar mai rotund si mai complex in al doilea. O bautura sanatoasa ca viata la tara.

Taina (daca si asta-i taina!): inlocuiti, daca vi se nazare, mararul cu tarhonul (veti fi inlocuit astfel rasaritul cu apusul si Bahluiul cu Tarnava Mica).

Ingrediente Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

500 g carne slaba de vitel
500 g carne slaba de porc
300 g miez de paine alba
1 ceapa
2 oua
100 ml lapte
marar (3 legaturi)
sare, piper
faina
800 ml smantana
100 g unt
2 linguri de praf de ciuperci uscate

MOD PREPARARE Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se toaca carnea
Painea se inmoaie in lapte, se scurge, se stoarce
Ceapa se toaca foarte marunt, se inmoaie in unt, la foc mic
Se bat ouale
Mararul se toaca marunt tare
Se amesteca carnea tocata cu painea, ceapa, ouale, o treime din marar, sare, piper
Se amesteca faina si o alta treime din marar intr-o farfurie
Se tavalesc prin faina perisoare de marimea unei guri cuminti (o nucsoara, spune Pastorel Teodoreanu)
Se prajesc perisoarele in unt pana se rumenesc usor si se-ntaresc
Se freaca smantana cu doua linguri de faina, marar si praful de ciuperci
Scurse de grasime, se potrivesc - ca niste oua intr-un cuibar - intr-un vas, o cratita, o oala larga si joasa de lut sau un vas de Jena
Se acopera cu smantana
Se pune oala acoperita in cuptor, sa fiarba molcom la foc mic pana cand scade mai mult de jumatate

Sursa: Bucataria lui Radu

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu