Ascultă Radio Antena Satelor Live

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse specialităţi locale, precum salsiz (un cârnat uscat), pastramă de Grisons și șuncă crudă de Grisons.

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 19:58

Se spune că preparatul numit „capuns” au fost inventate în timpul unui război care a avut loc la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când mâncarea era rară iar animalele erau adesea furate. O femeie a avut ideea să folosească puțina mâncare rămasă în cămară (preparate din carne uscată, salamuri) și câteva frunze de mangold, pe care le-a găsit în grădină. Ea a tăiat toată carnea în bucăți mici, pe care le-a amestecat cu făină și le-a înfășurat în frunzele de mangold. Preparatul care a ieșit de aici a supraviețuit veacurilor!

Ingrediente: 150g făină albă, cernută, un praf de sare, 500 ml lapte, 2 ouă (bătute cu telul), 20 g salsiz de Grisons tăiat în cuburi mici (sau alt salam uscat), 20 g carne uscată de Grisons, tăiată în cuburi mici, 20 g ceapă tocată mărunt, 20 g unt, 20 frunze tinere de mangold, 200 ml supă (de vită sau de legume), 100 ml smântână grasă, 1 gălbenuș de ou, 40 g brânză rasă (Gruyère), 20 g șuncă crudă de Grisons, tăiată în cuburi mici.

Mod de preparare: Puneți făina și un praf de sare într-un castron, pentru a pregăti un aluat. Amestecați și adăugați treptat laptele și ouăle. Frământați aluatul până face bășici (ca un aluat de cozonac), apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute. Căliți în unt cuburile de salsiz și de carne uscată de Grisons, precum și ceapa, apoi și adăugați-le în aluat, frământând ușor. Blanșați frunzele de mangold trecându-le timp de câteva secunde printr-un vas cu apă clocotită și lăsați-le să se răcească, întinse pe un prosop absorbant. Așezați 2 lingurițe de aluat pe fiecare frunză de mangold. Rulați frunzele, adăugați-le în bulion și fierbeți timp de 5 până la 8 minute. Aranjați rulourile pe farfurii și păstrați la cald. Strecurați supa (bulionul) și îngroșați-o cu smântână și cu un gălbenuș de ou, pe foc mic, până se formează un sos subțire. Turnați acest sos peste rulourile de mangold și presărați brânză rasă de Gruyère. Prăjiți cuburile de șuncă de Grisons și le puneți deasupra, când aduceți preparatul la masă.

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?