Ascultă Radio Antena Satelor Live

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse specialităţi locale, precum salsiz (un cârnat uscat), pastramă de Grisons și șuncă crudă de Grisons.

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 19:58

Se spune că preparatul numit „capuns” au fost inventate în timpul unui război care a avut loc la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când mâncarea era rară iar animalele erau adesea furate. O femeie a avut ideea să folosească puțina mâncare rămasă în cămară (preparate din carne uscată, salamuri) și câteva frunze de mangold, pe care le-a găsit în grădină. Ea a tăiat toată carnea în bucăți mici, pe care le-a amestecat cu făină și le-a înfășurat în frunzele de mangold. Preparatul care a ieșit de aici a supraviețuit veacurilor!

Ingrediente: 150g făină albă, cernută, un praf de sare, 500 ml lapte, 2 ouă (bătute cu telul), 20 g salsiz de Grisons tăiat în cuburi mici (sau alt salam uscat), 20 g carne uscată de Grisons, tăiată în cuburi mici, 20 g ceapă tocată mărunt, 20 g unt, 20 frunze tinere de mangold, 200 ml supă (de vită sau de legume), 100 ml smântână grasă, 1 gălbenuș de ou, 40 g brânză rasă (Gruyère), 20 g șuncă crudă de Grisons, tăiată în cuburi mici.

Mod de preparare: Puneți făina și un praf de sare într-un castron, pentru a pregăti un aluat. Amestecați și adăugați treptat laptele și ouăle. Frământați aluatul până face bășici (ca un aluat de cozonac), apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute. Căliți în unt cuburile de salsiz și de carne uscată de Grisons, precum și ceapa, apoi și adăugați-le în aluat, frământând ușor. Blanșați frunzele de mangold trecându-le timp de câteva secunde printr-un vas cu apă clocotită și lăsați-le să se răcească, întinse pe un prosop absorbant. Așezați 2 lingurițe de aluat pe fiecare frunză de mangold. Rulați frunzele, adăugați-le în bulion și fierbeți timp de 5 până la 8 minute. Aranjați rulourile pe farfurii și păstrați la cald. Strecurați supa (bulionul) și îngroșați-o cu smântână și cu un gălbenuș de ou, pe foc mic, până se formează un sos subțire. Turnați acest sos peste rulourile de mangold și presărați brânză rasă de Gruyère. Prăjiți cuburile de șuncă de Grisons și le puneți deasupra, când aduceți preparatul la masă.

Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud