Ascultă Radio Antena Satelor Live

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse specialităţi locale, precum salsiz (un cârnat uscat), pastramă de Grisons și șuncă crudă de Grisons.

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 19:58

Se spune că preparatul numit „capuns” au fost inventate în timpul unui război care a avut loc la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când mâncarea era rară iar animalele erau adesea furate. O femeie a avut ideea să folosească puțina mâncare rămasă în cămară (preparate din carne uscată, salamuri) și câteva frunze de mangold, pe care le-a găsit în grădină. Ea a tăiat toată carnea în bucăți mici, pe care le-a amestecat cu făină și le-a înfășurat în frunzele de mangold. Preparatul care a ieșit de aici a supraviețuit veacurilor!

Ingrediente: 150g făină albă, cernută, un praf de sare, 500 ml lapte, 2 ouă (bătute cu telul), 20 g salsiz de Grisons tăiat în cuburi mici (sau alt salam uscat), 20 g carne uscată de Grisons, tăiată în cuburi mici, 20 g ceapă tocată mărunt, 20 g unt, 20 frunze tinere de mangold, 200 ml supă (de vită sau de legume), 100 ml smântână grasă, 1 gălbenuș de ou, 40 g brânză rasă (Gruyère), 20 g șuncă crudă de Grisons, tăiată în cuburi mici.

Mod de preparare: Puneți făina și un praf de sare într-un castron, pentru a pregăti un aluat. Amestecați și adăugați treptat laptele și ouăle. Frământați aluatul până face bășici (ca un aluat de cozonac), apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute. Căliți în unt cuburile de salsiz și de carne uscată de Grisons, precum și ceapa, apoi și adăugați-le în aluat, frământând ușor. Blanșați frunzele de mangold trecându-le timp de câteva secunde printr-un vas cu apă clocotită și lăsați-le să se răcească, întinse pe un prosop absorbant. Așezați 2 lingurițe de aluat pe fiecare frunză de mangold. Rulați frunzele, adăugați-le în bulion și fierbeți timp de 5 până la 8 minute. Aranjați rulourile pe farfurii și păstrați la cald. Strecurați supa (bulionul) și îngroșați-o cu smântână și cu un gălbenuș de ou, pe foc mic, până se formează un sos subțire. Turnați acest sos peste rulourile de mangold și presărați brânză rasă de Gruyère. Prăjiți cuburile de șuncă de Grisons și le puneți deasupra, când aduceți preparatul la masă.

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş