Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi „de pădure“ (sau „de Rucăr“) Rețeta lui Radu Anton Roman

Un fel de cartofi umpluți, o mâncare nord-muntenească destul de răspândită între Rucăr și Pietrosița, dar, inexplicabil, aproape necunoscută în celelalte zone ale României (cartofii umpluți pe care probabil i-ați întâlnit culmea, tot în cartea asta și tot în Dâmbovița, dar mai jos, între Târgoviște și Răcari-sunt altceva, o sclifoseală târgoveață mult mai aglomerată și mai pretențioasă).

13 Aprilie 2017, 09:21


Sub misteriosii si necunoscutii munti Leaota (cine dintre dumnea­voastra a urcat vreodata pe Valea Cetatuii?) cratita si cartofii se umplu cu ce e la indemana la poala padurii: carne afumata, ciuperci sarate, lapte prins, oua.

E o coptura rustica interesanta (fala mesei cu musafiri) de o originalitate paradoxala: desi se gateste subtil, elaborat, cu ticuri de bijutier - lucru neobisnuit pentru o mancare „taraneasca“ - „ingredientele“ sunt elemen­tare, de o simplitate primara (dar, daca ma gindesc bine, la varsta mea si la cat am baut, pot spune orice platitudine, chiar si pe aceasta, ca orice mancare, oricat de sofisticata si de rafinata, tot din elemente e facuta: doar felul intortocheat de a gati defineste bucataria elaborata).

Devine „citadina“ fara nici o modificare, fiind doar o chestiune de prezentare: puneti in locul ceaunului sau al oalei stravechi un vas de sticla termorezistenta si iata, eleganta ne copleseste (in Franta, un fel de mancare oarecum asemanator - ce se numeste, deloc intamplator, „cartof forestier“ - se ofera in marile restaurante ca mare rafinament).

E plauzibil un Pinot Gris de la Valea Mare (nu-i departe de Pitesti) din cel uitat prin cule vechi, arzand retinut, ca aurul ruginit din gorganele regesti: fumega invizibil cu miresme de flori de salcam rosu, raneste, aproape, cu senzatia aceasta unica, de caisa uscata-amaruie, curge uleios, lent, pe peretii paharelor, da fiori sangele lui coagulat, transparent, poruncitor...

Afla care sunt ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO