Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin, primul dintre cei 12 apostoli şi fratele Sfântului Petru.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Foto: pixabay

30 Noiembrie 2023, 14:40

Este numit Primul Chemat pentru că a fost primul dintre apostoli care l-a urmat pe Hristos. În calendarul popular, sărbătoarea este legată de succesiunea anotimpurilor, de aceea marchează începutul iernii. Potrivit credinţei populare, din 30 noiembrie, ziua începe să crească "cât creşte o cereală", iar soarele începe să se mişte "ca un pui în ou". Prin urmare, ziua Sfântului Andrei este considerată o sărbătoare a cerealelor - un simbol al fertilităţii, iar masa ar trebui să fie plină de produse cerealiere.
Obiceiul fierberii diverselor cereale - porumb, grâu, mazăre, linte, fasole şi tot ce se seamănă pe câmp - este legat de speranţa fertilităţii. Aceasta se face în speranţa că recoltele se vor umfla aşa cum boabele fierte se umflă, astfel încât anul să fie roditor şi bogat.
În unele regiuni ale ţării, unele leguminoase sunt împărţine oamenilor pentru sănătate şi prosperitate, iar în alte locuri nu se scoate mâncarea din casă, pentru a nu scoate fertilitatea din casă. Deoarece sărbătoarea cade în Postul Crăciunului, totul pe masă trebuie să fie de post. Se pune pe masă pâine şi feluri de mâncare din cereale şi leguminoase. Trebuie să existe preparate din fasole, linte, grâu, bulgur, porumb. Pâinea este frământată de stăpâna casei şi ruptă de cel mai în vârstă membru al familiei. Pe masă ar trebui să fie şi grâu fiert şi mei, asezonate cu zahăr şi scorţişoară. Porumbul fiert este, de asemenea, un element important, care poate fi asezonat cu unt sau sare. După cum spune tradiţia, ar trebui să păstraţi câteva boabe de porumb, care se dau animalelor dimineaţa.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete