Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin, primul dintre cei 12 apostoli şi fratele Sfântului Petru.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Foto: pixabay

30 Noiembrie 2023, 14:40

Este numit Primul Chemat pentru că a fost primul dintre apostoli care l-a urmat pe Hristos. În calendarul popular, sărbătoarea este legată de succesiunea anotimpurilor, de aceea marchează începutul iernii. Potrivit credinţei populare, din 30 noiembrie, ziua începe să crească "cât creşte o cereală", iar soarele începe să se mişte "ca un pui în ou". Prin urmare, ziua Sfântului Andrei este considerată o sărbătoare a cerealelor - un simbol al fertilităţii, iar masa ar trebui să fie plină de produse cerealiere.
Obiceiul fierberii diverselor cereale - porumb, grâu, mazăre, linte, fasole şi tot ce se seamănă pe câmp - este legat de speranţa fertilităţii. Aceasta se face în speranţa că recoltele se vor umfla aşa cum boabele fierte se umflă, astfel încât anul să fie roditor şi bogat.
În unele regiuni ale ţării, unele leguminoase sunt împărţine oamenilor pentru sănătate şi prosperitate, iar în alte locuri nu se scoate mâncarea din casă, pentru a nu scoate fertilitatea din casă. Deoarece sărbătoarea cade în Postul Crăciunului, totul pe masă trebuie să fie de post. Se pune pe masă pâine şi feluri de mâncare din cereale şi leguminoase. Trebuie să existe preparate din fasole, linte, grâu, bulgur, porumb. Pâinea este frământată de stăpâna casei şi ruptă de cel mai în vârstă membru al familiei. Pe masă ar trebui să fie şi grâu fiert şi mei, asezonate cu zahăr şi scorţişoară. Porumbul fiert este, de asemenea, un element important, care poate fi asezonat cu unt sau sare. După cum spune tradiţia, ar trebui să păstraţi câteva boabe de porumb, care se dau animalelor dimineaţa.

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie