Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cea mai delicioasă rețetă de castraveți murați în saramură

Castraveciorii murați sunt o delicatesă care nu trebuie să lipsească de pe mesele niciunui român în anotimpul rece.

23 Octombrie 2015, 05:24


Ca sa fiti siguri ca ies ca la carte, folositi sare grunjoasa si legume romanesti, fara aditivi sau conservanti.

Reteta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri.

Ingrediente

4,5 kilogram castraveţi cornişon
4 morocvi româneşti
30 de căţei de usturoi (atenţie, cel chinezesc se albăstreşte la murat)
2 crăcuţe mărar întreg uscat
2-3 ardei iuţi, sau, după gust
6 rădăcini medii de hrean
2 plicuri piper boabe negru sau câteva linguri de amestec piper
2 plicuri muştar boabe
20 frunze de dafin
5,5 litri apă
6 linguri sare grunjoasă, neiodată

Mod de preparare

Indiferent de mărimea borcanelor în care murați castraveții, regula este că la 1 litru de apă să se pună o lingură mare cu vârf de sare neiodată, iar la 5 litri de apă să mai puneți în plus 1-2 linguri de sare.

Castraveții trebuie aleși de mărime cât mai mică, dar cel mai important este că ei să fie proaspeți (să aibă țepii tari și eventual florile galbene încă prinse de ei). Castraveții se spală bine, și se înlătură dintre ei orice castravete care este rupt sau lovit.

Se spală şi restul legumelor şi se împart în mod egal în borcane.

Aranjaţi castraveţii în borcane, cu cât mai puţine spaţii libere.

Fierbeţi apa cu sarea şi turnaţi peste legumele din borcan. Închideţi brocanele şi lăsaţi-le o zi la macerat la umbră, la temperatura camerei.

Scurgeţi lichidul a doua zi şi daţi la fiert din nou, completând cu apă şi sare dacă e nevoie, având grijă să păstraţi raportul.

Castraveţii sunt buni cam la 3 săptămâni după ce i-aţi pus la murat.

Sursa: bewoman.ro

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras