Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chimiștii au dezvăluit secretul clătitelor perfecte

Cu atât de multe rețete de clătite, alegerea celei perfecte pentru acest deliciu devine dificilă. Chimiştii americani au determinat, însă, ingredientele secrete care compun o reţetă perfectă – sucul de lămâie şi untul.

20 Septembrie 2018, 21:58

Ei au dezvăluit, de asemenea, cea mai mare greșeală posibilă în prepararea clătitelor – amestecarea îndelungată a aluatului, deoarece glutenul se dizolvă mai mult, iar consistenţa lor devine dură.

Sucul de lămâie ar trebui să fie de o lingură per cană de lapte. Este bine să adăugăm şi un vârf de bicarbonat de sodiu, care garantează nişte clătite pufoase şi rumenite apetisant. Efectul se datorează reacțiilor chimice Maillard, care au loc între aminoacizi sau proteine și glucide precum glucoza și fructoza. Acestea se produc mult mai repede în condiții de umiditate redusă și la temperaturi de peste 130℃ și sunt întotdeauna prezente atunci când prăjim, coacem, rotisăm sau preparăm la grătar.

Ele sunt responsabile de gustul și aroma multor produse alimentare, creând un buchet de arome. Reacțiile Maillard sunt accelerate într-un mediu alcalin, atunci când se adaugă bicarbonat de sodiu. Puțin unt topit în amestec întărește reacția, încetinând eliberarea de gluten din cauza căruia clătitele devin dure. În ceea ce privește cantităţile, chimiştii recomandă experimentările.

Cele mai multe rețete indică drept cantitate ideală un sfert de ceașcă de unt la două cești de lapte.

Sursa: rador.ro

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local