Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chimiștii au dezvăluit secretul clătitelor perfecte

Cu atât de multe rețete de clătite, alegerea celei perfecte pentru acest deliciu devine dificilă. Chimiştii americani au determinat, însă, ingredientele secrete care compun o reţetă perfectă – sucul de lămâie şi untul.

20 Septembrie 2018, 21:58

Ei au dezvăluit, de asemenea, cea mai mare greșeală posibilă în prepararea clătitelor – amestecarea îndelungată a aluatului, deoarece glutenul se dizolvă mai mult, iar consistenţa lor devine dură.

Sucul de lămâie ar trebui să fie de o lingură per cană de lapte. Este bine să adăugăm şi un vârf de bicarbonat de sodiu, care garantează nişte clătite pufoase şi rumenite apetisant. Efectul se datorează reacțiilor chimice Maillard, care au loc între aminoacizi sau proteine și glucide precum glucoza și fructoza. Acestea se produc mult mai repede în condiții de umiditate redusă și la temperaturi de peste 130℃ și sunt întotdeauna prezente atunci când prăjim, coacem, rotisăm sau preparăm la grătar.

Ele sunt responsabile de gustul și aroma multor produse alimentare, creând un buchet de arome. Reacțiile Maillard sunt accelerate într-un mediu alcalin, atunci când se adaugă bicarbonat de sodiu. Puțin unt topit în amestec întărește reacția, încetinând eliberarea de gluten din cauza căruia clătitele devin dure. În ceea ce privește cantităţile, chimiştii recomandă experimentările.

Cele mai multe rețete indică drept cantitate ideală un sfert de ceașcă de unt la două cești de lapte.

Sursa: rador.ro

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie