Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în timpul unei epidemii de holeră, când alimentele erau puține. Astăzi, a face chouera este o modalitate grozavă pentru a folosi resturile de mâncare.

Chouera/ Tartă valezană
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 09 Martie 2023, 22:09

Această rețetă folosește diferite produse locale, cum ar fi ceapă, brânză raclette și mere, care toate joacă un rol important în agricultura regională și se pot depozita ușor și în magaziile unei cabane (chalet) alpine, specifică fermelor de munte unde elvețieni își cresc vitele, peste vară.

Ingrediente: 350 g de făină, ½ linguriță de sare, 175 g de unt, 100 ml de apă rece, 400 g de cartofi fierți, 200 g de ceapă tocată, 400 g de felii de mere (ideal e să folosiți o varietate de mere acre),500 g de brânză raclette, tăiată în felii, sare și piper (după gust)

Mod de preparare: Cerneți făina și sarea într-un castron. Tăiați untul în bucăți mici și adăugați la amestecul de făină, frecând între ele degetele, pentru a crea un amestec sfărâmicios. Adăugați apă și amestecați rapid, până obțineți un aluat compact, dar nu frământați prea mult timp, altfel aluatul va deveni duir în timpul coacerii. Înveliți-l în plastic și dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Întindeți aluatul într-o foaie de două ori mai mare decât tava de copt. Curățați cartofii (care sunt deja fierți), tăiați-i felii și căliți-i în unt, împreună cu ceapa tocată. Adăugați sare și piper. Peste aluat, puneți un strat de cartofi, adăugați un strat de felii de mere deasupra cartofilor și apoi un strat de brânză raclette. Continuați cu încă un strat de cartofi, felii de mere și brânză raclette deasupra. Acoperiți tarta cu aluat, pe care îl înțepați cu o furculiță. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la 200° C, apoi la 180° C, timp de 15 până la 20 de minute.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gilmindi / Pâine de casă cu nucă
Gastronomie 05 Martie 2023, 19:50

Gilmindi / Pâine de casă cu nucă

Gilmindi este o pâine prajită de casă comună în Asia Centrală. Este un fel de mâncare care poate fi găsit (și) în sudul...

Gilmindi / Pâine de casă cu nucă