Chouera/ Tartă valezană
Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în timpul unei epidemii de holeră, când alimentele erau puține. Astăzi, a face chouera este o modalitate grozavă pentru a folosi resturile de mâncare.
Articol de Simona Lazăr, 09 Martie 2023, 22:09
Această rețetă folosește diferite produse locale, cum ar fi ceapă, brânză raclette și mere, care toate joacă un rol important în agricultura regională și se pot depozita ușor și în magaziile unei cabane (chalet) alpine, specifică fermelor de munte unde elvețieni își cresc vitele, peste vară.
Ingrediente: 350 g de făină, ½ linguriță de sare, 175 g de unt, 100 ml de apă rece, 400 g de cartofi fierți, 200 g de ceapă tocată, 400 g de felii de mere (ideal e să folosiți o varietate de mere acre),500 g de brânză raclette, tăiată în felii, sare și piper (după gust)
Mod de preparare: Cerneți făina și sarea într-un castron. Tăiați untul în bucăți mici și adăugați la amestecul de făină, frecând între ele degetele, pentru a crea un amestec sfărâmicios. Adăugați apă și amestecați rapid, până obțineți un aluat compact, dar nu frământați prea mult timp, altfel aluatul va deveni duir în timpul coacerii. Înveliți-l în plastic și dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Întindeți aluatul într-o foaie de două ori mai mare decât tava de copt. Curățați cartofii (care sunt deja fierți), tăiați-i felii și căliți-i în unt, împreună cu ceapa tocată. Adăugați sare și piper. Peste aluat, puneți un strat de cartofi, adăugați un strat de felii de mere deasupra cartofilor și apoi un strat de brânză raclette. Continuați cu încă un strat de cartofi, felii de mere și brânză raclette deasupra. Acoperiți tarta cu aluat, pe care îl înțepați cu o furculiță. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la 200° C, apoi la 180° C, timp de 15 până la 20 de minute.