Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în timpul unei epidemii de holeră, când alimentele erau puține. Astăzi, a face chouera este o modalitate grozavă pentru a folosi resturile de mâncare.

Chouera/ Tartă valezană
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 09 Martie 2023, 22:09

Această rețetă folosește diferite produse locale, cum ar fi ceapă, brânză raclette și mere, care toate joacă un rol important în agricultura regională și se pot depozita ușor și în magaziile unei cabane (chalet) alpine, specifică fermelor de munte unde elvețieni își cresc vitele, peste vară.

Ingrediente: 350 g de făină, ½ linguriță de sare, 175 g de unt, 100 ml de apă rece, 400 g de cartofi fierți, 200 g de ceapă tocată, 400 g de felii de mere (ideal e să folosiți o varietate de mere acre),500 g de brânză raclette, tăiată în felii, sare și piper (după gust)

Mod de preparare: Cerneți făina și sarea într-un castron. Tăiați untul în bucăți mici și adăugați la amestecul de făină, frecând între ele degetele, pentru a crea un amestec sfărâmicios. Adăugați apă și amestecați rapid, până obțineți un aluat compact, dar nu frământați prea mult timp, altfel aluatul va deveni duir în timpul coacerii. Înveliți-l în plastic și dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Întindeți aluatul într-o foaie de două ori mai mare decât tava de copt. Curățați cartofii (care sunt deja fierți), tăiați-i felii și căliți-i în unt, împreună cu ceapa tocată. Adăugați sare și piper. Peste aluat, puneți un strat de cartofi, adăugați un strat de felii de mere deasupra cartofilor și apoi un strat de brânză raclette. Continuați cu încă un strat de cartofi, felii de mere și brânză raclette deasupra. Acoperiți tarta cu aluat, pe care îl înțepați cu o furculiță. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la 200° C, apoi la 180° C, timp de 15 până la 20 de minute.

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?