Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în timpul unei epidemii de holeră, când alimentele erau puține. Astăzi, a face chouera este o modalitate grozavă pentru a folosi resturile de mâncare.

Chouera/ Tartă valezană
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 09 Martie 2023, 22:09

Această rețetă folosește diferite produse locale, cum ar fi ceapă, brânză raclette și mere, care toate joacă un rol important în agricultura regională și se pot depozita ușor și în magaziile unei cabane (chalet) alpine, specifică fermelor de munte unde elvețieni își cresc vitele, peste vară.

Ingrediente: 350 g de făină, ½ linguriță de sare, 175 g de unt, 100 ml de apă rece, 400 g de cartofi fierți, 200 g de ceapă tocată, 400 g de felii de mere (ideal e să folosiți o varietate de mere acre),500 g de brânză raclette, tăiată în felii, sare și piper (după gust)

Mod de preparare: Cerneți făina și sarea într-un castron. Tăiați untul în bucăți mici și adăugați la amestecul de făină, frecând între ele degetele, pentru a crea un amestec sfărâmicios. Adăugați apă și amestecați rapid, până obțineți un aluat compact, dar nu frământați prea mult timp, altfel aluatul va deveni duir în timpul coacerii. Înveliți-l în plastic și dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Întindeți aluatul într-o foaie de două ori mai mare decât tava de copt. Curățați cartofii (care sunt deja fierți), tăiați-i felii și căliți-i în unt, împreună cu ceapa tocată. Adăugați sare și piper. Peste aluat, puneți un strat de cartofi, adăugați un strat de felii de mere deasupra cartofilor și apoi un strat de brânză raclette. Continuați cu încă un strat de cartofi, felii de mere și brânză raclette deasupra. Acoperiți tarta cu aluat, pe care îl înțepați cu o furculiță. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la 200° C, apoi la 180° C, timp de 15 până la 20 de minute.

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”