Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cighir (rețeta Kerei Calița)

Rețeta veche: cighir. Acolo, în munții Epirului, un cioban cu turma săracă și-a luat soarta în mâini, și-a părăsit adăpostul și s-a dus alișveliș între Țarigrad și Adrianopole. Numele feciorului cu oi puține era Panu Meitani, care din negoț în negoț prinde bunăstare și lasă fiilor săi Ștefan și Gheorghe moștenire, groasă avere și un rețept numit cighir de-i zicem noi azi drob de miel.

20 Aprilie 2017, 13:51

Rețeta de cighir

Și iată ce-a lăsat scris nurorilor, că atunci, la sărbătoare, când au invitați negustori din cei mari, zece la număr să gătească cu: 1,5 kg organe și 1 kg carne de miel, prapurul de la sacrificat, 12 ouă de gâscă sau rață, 10 legături ceapă verde, 6 legături usturoi verde, 100 ml vin alb dulce, 5 legături mărar, 5 legături pătrunjel, sare, piper și cimbrișor.

Și cum nevestele fiilor stăpâneau cu dulceață peste cămările și cuhniile casei au curățat cu îndemânare organele și carnea de pielițe, de nervuri si într-o oală mare le-au pus la fiert împreună cu 2 morcovi mari, 4 cepe uscate, foi de dafin, sare și piper.

După ce le spumuiesc și fierb, se scot și se lasă la răcorit jumătate de ceas, apoi se taie la cuțit în cubulețe egale odată cu ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjelul, mărarul. Cu putere se amestecă cighirul turnându-se vinul și cele 10 ouă bine bătute la tel, fără repaos, apoi ...............................

Citeste continuarea pe Kera Calita

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism