Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consommé à la royale, rețetă clasică a bucătăriei franceze

Consomeul nu este o supă sau o simplă fiertură, așa cum se face în mai toate casele, fără finețuri și desăvârșiri gustative. Pregătirea lui cere ceasuri întregi, răbdare, știință pentru a face zeama limpede și savuroasă. Până la un punct anume, tehnologia de preparare a consomeurilor se aseamănă, ceea ce le deosebește și ne permite să le dăm nume de ținut minte peste veacuri este… garnitura – cum zic marii gastronomi (francezi) – sau, ca s-o luăm pe limba neamului nostru, „legătura”, „pârgălașul”. De fapt, e mai mult decât o simplă „legătură”, după cum se va observa ceva mai încolo.

11 Februarie 2017, 21:52

Consomeul „à la royale” este una dintre piesele de rezistență ale marii bucătării franceze și începe, evident, prin fierberea inițială a câtorva ingrediente de bază. Cantitățile le vom da ca pentru o familie mărișoară sau ca pentru o masă de duminică, cu invitați.

Vom începe cu pregătirea unui pot-au-feau – acea fiertură națională a francezilor, care poate servi și ca fel de-nceput (ba chiar, în casele țărănești, reprezenta uneori felul unic al prânzurilor în familie), și ca fond esențial pentru alte supe, ciorbe și zemuri.

Pentru a obține 4 litri de fiertură, avem nevoie de 1,500 kg pulpă sau spată de vită, 300 g os de sită, 100 g morcovi, 40 g napi, 3 sau 4 bucăți de praz, o ceapă mare, întreagă, înțepată cu un cuișor, o ceapă coaptă (se va tăia în două și se va coace pe grătar; ceapa coaptă este folosită uneori de bucătari ca un colorant natural, dar și pentru că lasă un gust mai intens în fiertură), 35 g sare mare, 5 litri de apă rece, un buchețel de plante aromatice (bouquet garnit): asmățui (hasmațuchi, baraboi – varietate de pătrunjel cu frunze mentolate), pătrunjel, cimbru, dafin, frunze de țelină.

(Notă: În aceeași măsură, un pot-au-feu se poate pregăti dintr-un pui întreg – ori mai bine o găină bătrână, că face zeama bună.)

În apă rece, punem bucățile de carne și osul. Focul se mărește progresiv, pentru a nu face prea multă spumă (dacă se ridică spuma, o vom scoate cu spumiera, pentru a păstra zeama limpede). Când carnea, prin fierbere, ajunge să nu mai producă spumă, adăugăm sarea și legumele (curățate și lăsate întregi ori cel mult tăiate în bucăți mari). Aducem din nou la punctul de fierbere, spumăm bine zeama și apoi acoperim vasul. Lăsăm să fiarbă pe-ndelete, la foc mic, 4 ceasuri.

În vremea asta,.............

Citește continuarea rețetei AICI

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov