Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic de coniac, 2 cepe, 500 g de roșii, 100 g de pâine veche, 1 cană de lapte, 750 g de coacăze roșii, 1 lingură de ulei de măsline, 400 g carne tocată, 1 lingură de nuci de pin, 1 pahar mare de vin alb, 200 g roșii cherry, 2 linguri de smântână dulce, sare și piper proaspăt măcinat.

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 23 Decembrie 2023, 10:38

Mod de preparare:
Așezați curcanul într-un vas. Stropiți coniacul peste tot curcanul și turnați puțin în interior. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă la marinat.
Se curăță și se taie ceapa. Se scot semințele de la roșii și se taie mărunt. Se înmoaie pâinea veche în lapte.
Sortați și clătiți coacăzele roșii: puneți deoparte câteva ciorchini și scoateți semințele de la restul.
Pregătiți umplutura
Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se sotează ceapa timp de 5 minute, amestecând constant. Când este aurie, adăugați carnea tocată. Se amestecă bine și se gătește încă 5 minute. Se adaugă pesmetul și roșiile și se condimentează cu sare și piper. Se gătește la foc mic până când umplutura capătă o consistență bună. Se toarnă într-un bol de salată și se adaugă coacăzele roșii fără semințe și nucile de pin.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C (gaz 6). Umpleți curcanul. Acoperiți-l bine pentru ca umplutura să nu iasă. Înfășurați picioarele în folie de aluminiu pentru a le proteja.
Puneți vasul la cuptor timp de 2 ore. După 10 minute de gătire, turnați puțin vin alb în vas și ungeți curcanul. Continuați să stropiți regulat cu vin alb. Protejați partea de sus cu o folie de aluminiu imediat ce este aurie.
Înainte ca curcanul să fie gătit, clătiți și uscați roșiile cherry. Puneți-le în tigaie împreună cu coacăzele rezervate și prăjiți-le la foc mic timp de 5 minute. Se păstrează la cald.
Aranjați curcanul pe o farfurie de servit caldă. Înconjurați-l cu roșiile cherry și coacăzele roșii.
Deglați vasul de copt cu puțin coniac, adăugați 2 linguri de crème fraîche și potriviți condimentele. Se servește sosul alături.

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?