Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic de coniac, 2 cepe, 500 g de roșii, 100 g de pâine veche, 1 cană de lapte, 750 g de coacăze roșii, 1 lingură de ulei de măsline, 400 g carne tocată, 1 lingură de nuci de pin, 1 pahar mare de vin alb, 200 g roșii cherry, 2 linguri de smântână dulce, sare și piper proaspăt măcinat.

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 23 Decembrie 2023, 10:38

Mod de preparare:
Așezați curcanul într-un vas. Stropiți coniacul peste tot curcanul și turnați puțin în interior. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă la marinat.
Se curăță și se taie ceapa. Se scot semințele de la roșii și se taie mărunt. Se înmoaie pâinea veche în lapte.
Sortați și clătiți coacăzele roșii: puneți deoparte câteva ciorchini și scoateți semințele de la restul.
Pregătiți umplutura
Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se sotează ceapa timp de 5 minute, amestecând constant. Când este aurie, adăugați carnea tocată. Se amestecă bine și se gătește încă 5 minute. Se adaugă pesmetul și roșiile și se condimentează cu sare și piper. Se gătește la foc mic până când umplutura capătă o consistență bună. Se toarnă într-un bol de salată și se adaugă coacăzele roșii fără semințe și nucile de pin.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C (gaz 6). Umpleți curcanul. Acoperiți-l bine pentru ca umplutura să nu iasă. Înfășurați picioarele în folie de aluminiu pentru a le proteja.
Puneți vasul la cuptor timp de 2 ore. După 10 minute de gătire, turnați puțin vin alb în vas și ungeți curcanul. Continuați să stropiți regulat cu vin alb. Protejați partea de sus cu o folie de aluminiu imediat ce este aurie.
Înainte ca curcanul să fie gătit, clătiți și uscați roșiile cherry. Puneți-le în tigaie împreună cu coacăzele rezervate și prăjiți-le la foc mic timp de 5 minute. Se păstrează la cald.
Aranjați curcanul pe o farfurie de servit caldă. Înconjurați-l cu roșiile cherry și coacăzele roșii.
Deglați vasul de copt cu puțin coniac, adăugați 2 linguri de crème fraîche și potriviți condimentele. Se servește sosul alături.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina