Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curiozități despre înghețată

Este probabil cel mai răspândit desert pe timp de vară, fresh, răcoritor și binevenit în zilele toride. Înainte de introducerea înghețatelor pe bază de lapte în secolul al X-lea, acest răsfăț de vară era făcut doar din gheață. Producția industrială de înghețată a început în 1851 în Boston, Statele Unite.

23 Iulie 2018, 16:29

Răspândirea înghețatei americane printre trupele militare în timpul celui de-al doilea război mondial a fost un moment în care întreaga lume a acceptat înghețată ca un desert perfect de vară.

Cel mai mare consum mondial de înghețată este în Statele Unite. Acolo, o persoană medie consumă 22 de kilograme de înghețată pe an.

90% din gospodăriile americane consuma înghețată.

Cea mai mare înghețată sundae a fost creată în Edmonton, Alberta, Canada în 1988. Ea a avut o greutate de 24 de tone.

Reteta de înghețată a ajuns în America de Nord la 250 de ani după ce a fost descoperită de Cristofor Columb.

Cea mai populară aromă de înghețată este vanilia. După aceasta vine ciocolata, căpșunile, fursecurile și altele.

Conurile de înghețată au fost inventate în timpul Târgului Mondial din 1904, în St. Louis, când cererea mare de vânzător de înghețată a depasit vânzătorul de vafe din apropiere. Împreună au făcut istorie.

Una dintre cele mai neobișnuite arome de înghețată este înghețată cu gust de hot-dog, creată în Arizona, SUA.

De-a lungul întregii vieți, o vaca poate produce lapte suficient pentru 34.000 de kilograme de înghețată!

Ziua cea mai profitabilă pentru vânzătorii de înghețată este aproape întotdeauna duminică.

In Europa continentală a fost introdusă înghețata la sfârșitul secolului al XIII-lea, Marco Polo revenind în Italia cu povestea sa de călătorie din China.

Citeste continuarea pe GASTROART

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie