Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe hârtie manuală (fapt ce justifică preţul destul de ridicat – dar calitatea şi unicitatea unui asemenea demers editorial merită plătite din plin): “Bucătăria medievală germană - Franconia” şi “Bucătăria medievală germană - Bavaria” (Editura Paideia).

Despre bucătăria medievală germană
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 03 Iunie 2023, 23:46

Înainte de a răsfoi cărţile, pentru a vedea ce reţete inedite se ascund între filele lor, probabil că ar fi interesant de ştiut ce se înţelege prin “Franconia”, regiune neidentificabilă pe harta Europei de azi.
Franconia – aşa cum era ea cu şapte secole în urmă – este drept că nu mai există pe harta continentului. Teritoriul ei face parte azi din mai multe landuri germane moderne: Bavaria, Thuringia, Baden-Wurtenberg. Gastronomia Franconiei rămâne însă, definitiv, pe harta bucătăriilor medievale europene, datorită unui manuscris din secolul al XIV-lea – “Daz Buoch von guoter Spise” – al cărui titlu s-ar traduce: “Cartea bucatelor bune”. Este unul dintre cele mai importante texte culinare germanice, redactat cu mult înainte ca invenţia lui Gutenberg să permită multiplicarea rapidă a cărţilor, de aceea păstrându-se mai multe variante ale ei, realizate de copişti. Din sumarul cărţii mi-a reţinut atenţia reteta de… “Mâncare înţeleaptă” de creier, care nu e altceva decât creier fript, cu mirodenii, mere şi ouă. Merită degustată şi “Ştiuca umplută la cuptor” (a cărei reţetă, descoperind-o mi-a produs o plăcere nespusă căci sunt – şi e ştiut de prieteni acest lucru – o pasionată colecţionară de reţete... de ştiucă umplută). Mi-au mai plăcut “Pateurile cu somon” şi… “Tarta cu carne pe gustul păgânilor”, reţetă adusă de cruciaţi tocmai din Palestina.

Şi dacă tot am pomenit de invenţia lui Gutenberg, să sărim peste un secol şi, ajungând în veacul al XV-lea, să răsfoim - în Bavaria, de data aceasta – o carte de bucate tipărită cu ajutorul fabuloasei maşinării a întrepridului meşter neamţ.

Cea mai mare parte a cărţilor de bucate medievale reflectă o gastronomie nobiliară sau una monastică. Este şi cazul acestei bucătării bavareze, care, având acces rapid la “revoluţionarul” mecanism, se răspândeşte în spaţiul burghez. Din acest punct de vedere, putem spune că bucătăria bavareză este prima dintre gastronomiile medievale care beneficiază de tehnica tipăriturilor. Una dintre cele dintâi cărţi de gen tipărite – “Kuchenmeysterey” – în anul 1485, la Passau –, se regăseşte, într-o proporţie destul de mare, în volumul “Bucătărie medievală germană – Bavaria”. În acelaşi volum, editorul a selectat şi reţete din cartea de bucate a Inn-ului bavarez, “Inntalkochbuch”. Dintre reţete, reţinem unele cu adevărat neobişnuite: “Supa de coarne de cerb tânăr”, “Friptura împănată de peşte”, “Perele la frigare” şi “Gogoşile fiete în vin şi drese cu mirodenii”.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...