Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole verde cu smântână (rețeta lui Radu Anton Roman)

Fasolea verde cu smântână, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un deliciu culinar, cu o savoare deosebită, ușor de preparat.

20 Iunie 2017, 09:06


Intr-o seara de toamna, intr-o sambata, cred, am poposit la maicutele de la Agapia, bucurandu-ma pana la extaz de o fasolica verde exceptionala, cu smantana si marar. A doua zi, la Varatec, am mancat, cu placere, acelasi lucru bine gatit.

Luni, la pranz, cand am ajuns in sfarsit la Moldovita, am regasit, infometat, fasolea cu smantana.

Marti, la un motel de creasta, in drum spre Maramures, am sugrumat carciumarul: nu avea decat fasole verde cu smantana.

In aceeasi toamna, pe drumul spre manastiri, ne-am abatut spre viile de nord ale marelui grup de podgorii care e Panciu, la Urechesti si Pancesti.

Aveam niste adrese de vieri batrani, cautam vinuri din vite vechi (Panciu ramane un mozaic incredibil de vite, soiuri, vinuri, de ieri, de azi, si poate ca si de maine), Verdea si Plavaie. Am gasit si unul si altul (sau si una si alta, cum vreti). Sunt doua vinuturi vesele, primavaratice la culoare si zvapaiate la gust. Am mancat, desigur, fasole verde cu smantana si mama­liga aburind. Am baut destul din vinurile acestea tineresti, galben-verzui, ce nu stiu si nu pot imbatrani (nu asta e rostul lor!).

Le-am ascultat povestea veche bolborosind in ulcica pana cand era sa uitam drumul spre manastire.

Ingrediente Fasole verde cu smântână (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg fasole verde
1 ceasca mare de smantana
2 linguri de unt
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
1 lingura de marar
1 legatura de patrunjel
1 lingura de faina
sare

Afla modul de preparare al acestei savuroase retete pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO