Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ficăței de știucă în unt (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Chiar dacă știuca e un pește arhieuropean și nu e revistă de pescuit din Finlanda până-n Sicilia unde să nu apară spectaculoase trofee de esocide, puțini știu să mănânce o știucă cum știu românii, din cap în coadă, cu totul.

19 Aprilie 2017, 14:13


Stiuca cu sos de rosii, ciorba de perisoare de stiuca (mai ales acum, ca Delta, devenita rezervatie si depoluata prin falimentul industriei romanesti, si-a refacut populatia de esox lucius - cel mai sigur semn de apa curata) fac fala meselor dintre Severin si Sulina.

Dar chiar si dintre romani, putini sunt cei ce „stiu-ca“ una din cele mai alese bucatele din acest aprig rapitor e ficatul. Atat de putini, incat multi stramba din nas la auzul „nastrusniciei“. Pana gusta...

Cine vrea poate sa stoarca si un strop de lamaie. Dar nu e nevoie, lucrarea e rotunda.

Rafinata si necunoscuta, aceasta mancarica de pescar pervers si capricios poate cere un vin de asemenea necunoscut, care pe mine m-a incantat: Babeasca Gri, creatie recenta a podgorenilor Vrancei, dusa spre Dunare, la Galati, pe dealurile Bujorului (ce bucurie s-auzi ca unii se muncesc sa ne imbogateasca)!

Vinul, un alb de masa crescut pe o buturuga de rosu, are o frumoasa roba vag cenusie, e placut, cu iz floral demisec spre sec, cu gust de fruct si fum.

E o codoseala mezalianta (Babeasca Gri cu ficatei de stiuca in unt, auzi tu!), o intalnire misterioasa dintre un mostenitor sarac dar cinstit, care o rupe insa total cu trecutul negru (rosu) si aceasta trufanda aristocrata, veche de milenii a apelor, demna, credeti-ma, de cea mai mare bucatarie a lumii.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO