Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găluște de mămăligă (rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu e casă în Bucovina în care, măcar o dată pe lună, să nu fie, pe masa duminicii, găluștele acestea (care sunt un fel de bulz de stână coborât în vale, către casă de oameni).

26 Iulie 2017, 11:12


Bineinteles ca se ofera cu smantana, dar si cu vin alb subtil si gratios ca Aligote-ul de la Iasi, bun sa starneasca (simt ca ar fi trebuit sa spun „excite”- nu prea merge Aligote cu „starneasca”), iar nu sa (sa vedem ce alegem: sature, potoleasca, astampere, linisteasca?) curme foamea noastra, oricum nepotolita, nesaturabila, nelinistita,neastamparata, nesfarsita etc.

Mamaliga e temelia hranei taranesti. Cand taranul are mamaliga, bucatele se gasesc lesne. „Da' bine ca-i maliga pe fund, ca celelalte s-or gasi”. Cine are faina in sac, fasole, porc taet si curechiu in putina, nu duce grija casei. (Lupescu)

Pentru ca, oraseni razgaiati ce suntem, acoperim mamaliga cu ochiuri, o indopam cu branza de vaca, o scaldam in smantana; dar sateanul o mananca uscata si rece.

E mancarea noastra nationala. O sa gasesti pe toate mesele si sarmale, cocoloase de porc cu orez, infasurate in foi de varza acre. Vara, iti recomand dovleceii, rosiile noastre umplute si tocatura noastra infasurata in foi de vita foarte tanara, care se serveste cu iaurt.

Iezii nostri, purceii de lapte, micii de Pasti pe frigaruie nu au pereche in Orient; iar minunatele, inimitabilele tocanite atat de gustoase, asa de parfumate, asa de pline de spirit?

Cat de posomorate ni se par a fi ale voastre, din Franta, in comparatie cu ele. (Paul Morand)

Ingrediente

Mamaliga:

3 cesti de malai (la asta aproximatie, va dati seama,
ideea care ramane - ador sa invoc perenitatea de orice fel - e: de trei ori apa cat malai)
2 litri (sau 9 cesti) de apa
100 g unt
200 g cas uscat
un pic de sare

Umplutura:

500 g ciuperci
1 ceapa (tocata)
1 paharel de vin alb
1 lingura de smantana
sare, piper, dupa placeri
1 lingura de unt

Citeste continuarea Pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO