Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găluște de mămăligă (rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu e casă în Bucovina în care, măcar o dată pe lună, să nu fie, pe masa duminicii, găluștele acestea (care sunt un fel de bulz de stână coborât în vale, către casă de oameni).

26 Iulie 2017, 11:12


Bineinteles ca se ofera cu smantana, dar si cu vin alb subtil si gratios ca Aligote-ul de la Iasi, bun sa starneasca (simt ca ar fi trebuit sa spun „excite”- nu prea merge Aligote cu „starneasca”), iar nu sa (sa vedem ce alegem: sature, potoleasca, astampere, linisteasca?) curme foamea noastra, oricum nepotolita, nesaturabila, nelinistita,neastamparata, nesfarsita etc.

Mamaliga e temelia hranei taranesti. Cand taranul are mamaliga, bucatele se gasesc lesne. „Da' bine ca-i maliga pe fund, ca celelalte s-or gasi”. Cine are faina in sac, fasole, porc taet si curechiu in putina, nu duce grija casei. (Lupescu)

Pentru ca, oraseni razgaiati ce suntem, acoperim mamaliga cu ochiuri, o indopam cu branza de vaca, o scaldam in smantana; dar sateanul o mananca uscata si rece.

E mancarea noastra nationala. O sa gasesti pe toate mesele si sarmale, cocoloase de porc cu orez, infasurate in foi de varza acre. Vara, iti recomand dovleceii, rosiile noastre umplute si tocatura noastra infasurata in foi de vita foarte tanara, care se serveste cu iaurt.

Iezii nostri, purceii de lapte, micii de Pasti pe frigaruie nu au pereche in Orient; iar minunatele, inimitabilele tocanite atat de gustoase, asa de parfumate, asa de pline de spirit?

Cat de posomorate ni se par a fi ale voastre, din Franta, in comparatie cu ele. (Paul Morand)

Ingrediente

Mamaliga:

3 cesti de malai (la asta aproximatie, va dati seama,
ideea care ramane - ador sa invoc perenitatea de orice fel - e: de trei ori apa cat malai)
2 litri (sau 9 cesti) de apa
100 g unt
200 g cas uscat
un pic de sare

Umplutura:

500 g ciuperci
1 ceapa (tocata)
1 paharel de vin alb
1 lingura de smantana
sare, piper, dupa placeri
1 lingura de unt

Citeste continuarea Pe Bucataria lui Radu

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina