Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Baza unui ghiveci săsesc e supa! Tot ce se adaugă, tot ce se prăjește, fierbe, coace, rumenește, înăbușă trece prin gusturile și miresmele de „claren supe“. La sași, dacă supă nu e, nimic nu e! Dintre vinurile de origine germană din Ardeal-Riesling (von Rhin), Traminer(Gewurz!), Neuburger, Furmint-singurul potrivit la un ghiveci ...saxon (vasăzică la Biertan a-nceput balcanizarea Flandrei și Westfaliei !) ar fi, nu mă-ndoiesc, un robust Furmint. Și îl vom alege pe cel de pe Târnava Mare, de la Hoghilag sau de la Loamnes.

09 August 2017, 11:23

Incisiv si tunator, vinul stralucitor, imbracat in armuri aurii, va pravali micile bariere grasute ce incetinesc asimilarea tezei convietuirii capro- varziste, va ridica, cu douasprezece grade, intensitatea comunicabilitatii, interioare si exterioare a bietului ghivecel, confirmand un paradox (culinar): asocierea neverosimila a doua fluvii incompatibile, Donau-ul si Dunarea de Jos.

Ingrediente Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg carne, vrabioara de vita fara os
sare, piper, dupa voie si nevoie
500 g rosii proaspete
2 pastarnaci
1 telina
3 ardei grasi
1 lingura de faina
600 g ceapa
2 kg cartofi
1 lingura de pasta de tomate
100 ml vin rosu
200 ml smantana
3 morcovi
1 legatura de patrunjel verde
1,5 litri de supa de oase
200 g unt (sau ulei, caci colesterolul e international,
cu libera circulatie, chiar si la sasi , in tara „Siebenburgen“)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic