Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gusturi românești: Mămăligă cu magiun

Sigur o să zâmbiti! Dar, mă încumet să vă aduc aminte de tabieturile bunicilor noştri.

01 Octombrie 2016, 04:31


Astăzi, “mămăliga cu magiun”, o prajitură care se mânca odinioară, în cătunele pierdute din Maramureş, la izvoarele Ruscovei şi Botizei.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1 litru apă

- 500g mălai

- 50 g unt

- 1 albuş de ou

- 1 linguriţă sare

- 250 g nuci

- 450 g magiun de prune sau caise

- 100 ml smântană.

Se face o mamaligă rotundă, mai vârtoasă, ca să o puteţi taia de-a latul, felii mari şi subţiri.

Se pisează bine, bine, nucile. Intr-un ceaun se pune un pic de unt, cât să-l ungă, apoi se asează primul strat de mamaligă, peste care se pune magiunul, ca o patură, apoi un strat de nuci pisate. Peste toate punem o felie de mamaligă.

Peste ultimul strat de mamaligă, aşternem magiun bătut cu albuş de ou, smântâna (de frişca) şi nuci pisate. Se dă la cuptor un sfert de oră.

Când este gata, lângă mămăliga cu magiun, merge de minune un must răsdulce de Traminer Roz de Alba!

O reţetă tradiţionala, din cartea “Bucate, vinuri si obiceiuri romaneşti”, lăsată moştenire, de maestrul bucătăriei româneşti, Radu Anton Roman.

Autor: Polina Gheorghe

Sursa foto: bucataras.ro

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local