Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hârzobi de păstrăv afumat („păstrăvi la cobză”) - Rețeta lui Radu Anton Roman

La munte, în județul Suceava, peștele se usucă. Peștișorii nu se curăță, se întind pe drănicioare ori se înfig în țigle și se dau în cuptorul înfierbântat, după ce s-au sărat. Când sunt uscați se scot și se păstrează în oale ori borcane.

23 Februarie 2017, 11:43


Lostuca (lostrita) si pastravul se usuca, se afuma si se pun in harzoabe, un fel de rachetele din cetina de brad. In aceasta stare se trimit la orase si se vand cu pret bun. (Lupescu)

Daca in lume, observa Pastorel, toti afuma cu lemn tare, excluzand violent rasinoasele, ca prea agresive, ei bine, romanul din Bucovina apuseana (dar, pe gustate si pe luate, si cel din Arges, Hateg si Neamt) s-a folosit tocmai de acest dar al bradului de a-si impune mirosul, spre a crea unul din cele mai rafinate si savuroase aperitive, pastravul afumat la fum de cetina si pastrat in harzob de brad.

Se poate oferi imediat, e magnific, dar se poate si conserva in (alt) harzob, caci asa, invelit in aceasta savanta impletitura de cetina sau, dupa obicei si loc, in coaja de brad, pastravul capata o mireasma uluitoare, devenind, spre ciuda si stupoarea ignorantilor, unul din unicatele mondiale ale gastronomiei romanesti.

Vinul salmonidului acesta? Feteasca Alba de Tarnave, fara nici o indoiala, pentru ca numai acolo, in zona racoroasa, acest vechi vin romanesc se exprima complet (caldura excesiva aplatizeaza vinul) eliberand un buchet floral-ierbos si un gust bogat, dinamic dar si cu delasari de senzualitate si lene orientala.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană