Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hârzobi de păstrăv afumat („păstrăvi la cobză”) - Rețeta lui Radu Anton Roman

La munte, în județul Suceava, peștele se usucă. Peștișorii nu se curăță, se întind pe drănicioare ori se înfig în țigle și se dau în cuptorul înfierbântat, după ce s-au sărat. Când sunt uscați se scot și se păstrează în oale ori borcane.

23 Februarie 2017, 11:43


Lostuca (lostrita) si pastravul se usuca, se afuma si se pun in harzoabe, un fel de rachetele din cetina de brad. In aceasta stare se trimit la orase si se vand cu pret bun. (Lupescu)

Daca in lume, observa Pastorel, toti afuma cu lemn tare, excluzand violent rasinoasele, ca prea agresive, ei bine, romanul din Bucovina apuseana (dar, pe gustate si pe luate, si cel din Arges, Hateg si Neamt) s-a folosit tocmai de acest dar al bradului de a-si impune mirosul, spre a crea unul din cele mai rafinate si savuroase aperitive, pastravul afumat la fum de cetina si pastrat in harzob de brad.

Se poate oferi imediat, e magnific, dar se poate si conserva in (alt) harzob, caci asa, invelit in aceasta savanta impletitura de cetina sau, dupa obicei si loc, in coaja de brad, pastravul capata o mireasma uluitoare, devenind, spre ciuda si stupoarea ignorantilor, unul din unicatele mondiale ale gastronomiei romanesti.

Vinul salmonidului acesta? Feteasca Alba de Tarnave, fara nici o indoiala, pentru ca numai acolo, in zona racoroasa, acest vechi vin romanesc se exprima complet (caldura excesiva aplatizeaza vinul) eliberand un buchet floral-ierbos si un gust bogat, dinamic dar si cu delasari de senzualitate si lene orientala.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO