Ascultă Radio Antena Satelor Live

Imam Bayildi (rețeta lui Radu Anton Roman)

Astăzi, vă prezentăm o mâncare tradițională turcească, variantă adaptatat după rețeta lui Radu Anton Roman.

23 Iunie 2017, 09:55


Deliciu turcesc - monada gastronomica - pe care nimic si nimeni nu l-a putut sparge si schimba, atat a fost de rotund modelul.

Desi mai incearca unii sa-i adauge carne de berbec si laptarii - tot spre turci ducandu-se, zic ei naivi - experienta ne arata ca-i o prostie zadarnica si ca iese un rahat (dar nu de cel locum).

Daca imamul innebunea la mancarea asta, manastirile romanesti au inaltat-o drept lucrare de post si de pret, iar in vechiul Bucuresti nu se putea birt serios fara tocmeala de vinete cu rosii si usturoi, ca nu mai venea lumea, se ducea la altii.

O fi imam baialdi-ul mancare islamica, dar culmea, merge cu vin rosu.

Ceva mai usor, bineinteles, un Merlot de la Plenita, la o adica (sa nu ne indepartam de fluviu), dar nu vechi, ca-si uita toate poznele tineretii si din chefliul si nebunaticul Hal inhaitat cu talharii si farsele lui Falstaff, devine ditamai regele Henric, solemn, responsabil, maret.

Eu unul, imi potrivesc - la mancarea asta de vara-toamna - si un Merlot de la Saligny, tot tanar, de un an - doi, inca sovaind intre arome de fructe de padure si miros de flori de camp, cu gustul inca crud si ierbos, cu un pic de must sagalnic si efebiac ascuns in forta lui felina de acum si de mai tarziu.

Ingrediente Imam Baialdi (rețeta lui Radu Anton Roman)

1,5 kg vinete coapte si lungi

Umplutura:

2 cepe
1 patrunjel
2 ardei grasi
3 capatani de usturoi
2 morcovi
1 telina
3 linguri de varza tocata

Sos:

1 kg rosii
200 ml ulei masline
1 ardeias iute
piper, sare

MOD PREPARARE Imam Baialdi (rețeta lui Radu Anton Roman)

Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata de miez

Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie

Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, ca asa e Levantul, la noi scump, la ei gustos (sa va puneti o pestelca mai grosuta, ca sar picuri fierbinti unde ustura mai voiniceste)

Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic

Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper

Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita

Se toarna untdelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat

Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in ceva si mai bun.

Citeste alte retete pe Bucataria lui Radu.

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol