Ascultă Radio Antena Satelor Live

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănţeană Saligny.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Foto: Pixabay

15 Martie 2024, 10:11

În punctele gastronomice înfiinţate în gospodării, turiştii sunt îmbiaţi cu preparate culinare tradiţionale, care respectă reţetele moştenite din generaţie în generaţie, folosesc materie primă locală şi sunt pregătite în condiţii conforme de igienă. Mirela Mogîlă a împărtăşit cum s-a născut această idee, de a înfiinţa un punct gastronomic în comuna Saligny: "Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea şi am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în oraşul Tulcea, şi lângă avea şi un fel de consignaţie cu produse româneşti, lucrate de ţăranul român, şi asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Şi în 2017 ne-am cumpărat o căsuţă, undeva la şapte km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci, tot muncim. Din 2017, aşezăm acest punct gastronomic şi am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcţionăm". În privinţa actelor necesare pentru înfiinţarea acestui punct gastronomic local, administratorul a precizat că demersul a fost dificil: "Pentru că oamenii din jur nu au înţeles despre ce este vorba şi cum se pune problema. Am fost foarte mult susţinută de DSV, a fost prima instituţie la care am bătut la uşă." Masa de prânz poate fi asigurată pentru un număr de şase - opt persoane: "În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soţul meu, copiii nu locuiesc cu noi, şi atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeţi, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune şi de a crea poveşti. Şi atunci preferăm un număr foarte mic de oaspeţi, în care să creăm poveşti de viaţă şi să mâncăm sănătos". Preparatele cu care sunt întâmpinaţi cei care vizitează gospodăria şi specialitatea casei sunt diverse: "Specialitate casei este o ciorbă cu teiţel de casă şi tocăniţă cu ceapă şi cu carne de găină de curte. În meniu avem şi aperitiv, felul unu, felul doi, desert şi avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali şi să punem gust."

RADOR

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete