Ascultă Radio Antena Satelor Live

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănţeană Saligny.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Foto: Pixabay

15 Martie 2024, 10:11

În punctele gastronomice înfiinţate în gospodării, turiştii sunt îmbiaţi cu preparate culinare tradiţionale, care respectă reţetele moştenite din generaţie în generaţie, folosesc materie primă locală şi sunt pregătite în condiţii conforme de igienă. Mirela Mogîlă a împărtăşit cum s-a născut această idee, de a înfiinţa un punct gastronomic în comuna Saligny: "Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea şi am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în oraşul Tulcea, şi lângă avea şi un fel de consignaţie cu produse româneşti, lucrate de ţăranul român, şi asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Şi în 2017 ne-am cumpărat o căsuţă, undeva la şapte km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci, tot muncim. Din 2017, aşezăm acest punct gastronomic şi am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcţionăm". În privinţa actelor necesare pentru înfiinţarea acestui punct gastronomic local, administratorul a precizat că demersul a fost dificil: "Pentru că oamenii din jur nu au înţeles despre ce este vorba şi cum se pune problema. Am fost foarte mult susţinută de DSV, a fost prima instituţie la care am bătut la uşă." Masa de prânz poate fi asigurată pentru un număr de şase - opt persoane: "În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soţul meu, copiii nu locuiesc cu noi, şi atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeţi, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune şi de a crea poveşti. Şi atunci preferăm un număr foarte mic de oaspeţi, în care să creăm poveşti de viaţă şi să mâncăm sănătos". Preparatele cu care sunt întâmpinaţi cei care vizitează gospodăria şi specialitatea casei sunt diverse: "Specialitate casei este o ciorbă cu teiţel de casă şi tocăniţă cu ceapă şi cu carne de găină de curte. În meniu avem şi aperitiv, felul unu, felul doi, desert şi avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali şi să punem gust."

RADOR

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina