Ascultă Radio Antena Satelor Live

Înturnat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe Valea Frumoasei - locul acela unic dintre munți unde îngerii dorm tolăniți în răcoarea luncilor fermecate, iar pletele li se ridică, verzi-albicioase, de zici că sunt o iarbă de mătase-se face „inturnat“, un fel de balmoș, care nu-i chiar mâncare de sărbătoare, ci mai degrabă o închipuire, o simulare a ei.

06 Decembrie 2016, 08:58


Drumurile bune ce leaga Sebesul si Sugagul de Tara Lotrului aduc painea pana si pe masa departata si saraca a ciobanilor si padurarilor, asa incat, in serile lungi de vara ploioasa, bacita (alt lux de pe la stanile din Muntii Cindrel, accesibile pana si cu Trabantul lui Dutzi Smigelschi, poreclit, in batjocura nemiloasa, Range Rover) ori „padurareasa“ (adica mama Nuta Nicoara de la Tartarau) face „inturnat“.

Un fel de budinca, „inturnatul“ e gustos, mai ales cu tuica de Petresti ori cu un vinuc alb si sec de Calnic si de Garbova, un Iordovan pasamite, cum face dom’ profesor Tarlea din Sebes (doamna Ana, daca am retinut bine: se prajesc un pic ardeii capia in ulei, se jupoaie, se stropesc cu otet si se astern cu felii de piept de pui fierte, date prin miresme de cimbru, boia si un praf de sare).

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina