Ascultă Radio Antena Satelor Live

Jumări de raţă. Rețeta Kerei Calița

Jumarile de rata reprezinta un preparat mai putin cunoscut, insa la masa voievodului Grigorie Vodă Ghica acestea reprezentau un deliciu mult asteptat.

05 Mai 2017, 12:23

Vremea voievodului Grigorie Vodă Ghica a fost în cugetul şi vorba raialei, „domnia de aur”, de linişte şi pace.

Şi cum toate lucrurile bune au un sfârşit, la 1828 trimisul ţarului, generalul conte Paul Dimitrievici Kiseleff, adjutant imperial, a poposit la Bucureşti să sfârşească în taină cu Vodă Grigorie temeinica lucrare a Regulamentului Organic.

La masa diplomaticească, felurile de mâncare curgeau în neştire, parfumate, dulci, acrişoare, servite cu pompă domnească de maestrul de ceremonii, care, între sosurile şi fripturile cu şofran mai aducea câte-un clondir din vinurile de Drăgăşani înzestrate ca o luminată zi de Paşte. Din litania bucatelor îndrăgite de Grigorie Vodă Ghica, trona una singură, jumările de raţă îndopată, lucrare plină de ascunzişuri cu opinteli şi lunecări ale baş-bucătarului.

Jumari de rata - mod de preparare:

Pentru zece demnitari se caută o raţă de 3 kg, grasă şi frumoasă, care a fost bine pârlită şi curăţată cu îngăduinţă de mulţimea de tulei.

Citeste continuarea pe Kera Calita

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa