Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lapte de bou (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Stranie mâncare ardelenească pe care moroșencele o fac cu lapte, iar moațele cu apă.

28 Noiembrie 2016, 07:56

Varianta moldovenească: Lapte de bou se face din magiun cu apă călduță, de se pune în el pane. (Lupescu)

Va spun drept, sunt topit dupa asemenea diferente unificatoare, tot etnocentrismul meu exalta cand imi vad miturile copilariei, horiacloscasi- crisan-ii si mosionroata-ii, saturandu-se cu acelasi vesel si incredibil lapte de bou, muls fermecator de nuantat de la aceeasi tata a culturii arhaice romanesti, ciudat de imobila, misterios de unitara.

Cum e posibil ca, aproape doua mii de ani, fiecare sat romanesc sa se comporte ca o insula imposibil de parasit sau de acostat, si, in acelasi timp, intr-un cerc cu diametru de peste o mie de kilometri, sa existe (sa supravietuiasca) - in pofida istoriei si geografiei, ambele accidentate, in ciuda influentelor, presiunilor si adversitatilor sistematice - o unitate culturala superba, pitoreasca, complexa, colorata in nume ciudate (lapte de bou !), in traditii si obiceiuri aparte, deopotriva rafinate si primitive?

Har si binecuvantare, miracol.

Mamaliga se poate face din faina de porumb, de orz, de secara, de hrisca si de mei, care cum a apucat din batrani sau are prin chiler. (Lupescu)

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol