Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lapți pane (rețeta lui Radu Anton Roman)

Orientul a descoperit și mizat pe măruntaie ori că era prea sărac și trebuia să mănânce rămășițe (după ce-și vindea carnea macră altora), ori dintr-un rafinament iscoditor de alchimist, cel care a născut marea bucătărie chineză.

19 Iulie 2017, 13:23

In bucataria romaneasca, cele mai neasteptate si necunoscute feluri de mancare, de o eleganta socanta, au fost create, cu secole in urma, de pescarii primitivi si izolati de lume ai Deltei si ciobanii insingurati pe crestele carpatine.

Cine n-a mancat, intracarpatic, fudulii, maduvioare si momite la gratar, creier si lapti pane, ficatei de stiuca in unt n-a-nteles o realitate romaneasca: snobismul provocator al bucatariei mioritice nu vine din tehnologiile savante si asocierile paradoxale, ca la frantuji si chinezi, ci din insolitul bucaticii principale, al straneitatii (vai ce barbarism!) sufocante a materiei prime, altfel extrem de simplu, aproape primitiv prelucrata.

Si ce vin sa bem noi la „fuduliile“ astea de crap - tot in forma de stiulete, ca la toti baietii?

Credeti ca un vin de campie si de Dunare, o Feteasca de la Insuratei, de pe malul stang al fluviului, mirosind a flori de camp, a struguri parguiti, a faneata, dar totusi sec si usor amarui, cum sta bine unui vin de veghe la mesele cele grele, merge?

Sigur ca merge!

Lapți pane (rețeta lui Radu Anton Roman)

Apropo, e o caracteristica a vinurilor albe romanesti, vechi de secole, deci de dinainte de filoxera, sa miroasa ca toate florile si fructele lumii, de zici ca o sa bei agheazma indulcita cu miere - dar la gust sa fie barbatesti, ierboase, aspre uneori, demisec spre sec, cu o remanenta amaruie incan­tatoare. Si unde mai pui ca seamana-ntre ele: o serie de individualitati bine definite, incapand insa toate in categoria vinurilor mici, de masa superioare - 9 - 11 grade - dar de o superba delicatete de buchet si gust.

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol