Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lapți pane (rețeta lui Radu Anton Roman)

Orientul a descoperit și mizat pe măruntaie ori că era prea sărac și trebuia să mănânce rămășițe (după ce-și vindea carnea macră altora), ori dintr-un rafinament iscoditor de alchimist, cel care a născut marea bucătărie chineză.

19 Iulie 2017, 13:23

In bucataria romaneasca, cele mai neasteptate si necunoscute feluri de mancare, de o eleganta socanta, au fost create, cu secole in urma, de pescarii primitivi si izolati de lume ai Deltei si ciobanii insingurati pe crestele carpatine.

Cine n-a mancat, intracarpatic, fudulii, maduvioare si momite la gratar, creier si lapti pane, ficatei de stiuca in unt n-a-nteles o realitate romaneasca: snobismul provocator al bucatariei mioritice nu vine din tehnologiile savante si asocierile paradoxale, ca la frantuji si chinezi, ci din insolitul bucaticii principale, al straneitatii (vai ce barbarism!) sufocante a materiei prime, altfel extrem de simplu, aproape primitiv prelucrata.

Si ce vin sa bem noi la „fuduliile“ astea de crap - tot in forma de stiulete, ca la toti baietii?

Credeti ca un vin de campie si de Dunare, o Feteasca de la Insuratei, de pe malul stang al fluviului, mirosind a flori de camp, a struguri parguiti, a faneata, dar totusi sec si usor amarui, cum sta bine unui vin de veghe la mesele cele grele, merge?

Sigur ca merge!

Lapți pane (rețeta lui Radu Anton Roman)

Apropo, e o caracteristica a vinurilor albe romanesti, vechi de secole, deci de dinainte de filoxera, sa miroasa ca toate florile si fructele lumii, de zici ca o sa bei agheazma indulcita cu miere - dar la gust sa fie barbatesti, ierboase, aspre uneori, demisec spre sec, cu o remanenta amaruie incan­tatoare. Si unde mai pui ca seamana-ntre ele: o serie de individualitati bine definite, incapand insa toate in categoria vinurilor mici, de masa superioare - 9 - 11 grade - dar de o superba delicatete de buchet si gust.

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO