Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncăruri de post din anii ’30

Răscolind prin rafturile de carte veche culinară, am dat peste volumaşul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici.

Mâncăruri de post din anii ’30
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 02 Iunie 2023, 00:07

Maria Pârvulescu, directoarea revistei “Femeia satelor”, care apărea la Timişoara în anii ’30, publica o cărticică - 77 pagini, în care-au încăput fix 100 de reţete – intitulată “Mâncăruri de post” (scoasă la Tipografia Decebal din Deva) şi care avea în cuprinsul său 5 capitole: Ciorbe, Mâncăruri, Fripturi, Salate şi Dulciuri. Din prefaţă, extrag câteva gânduri ale autoarei despre post: “Isus Hristos fiul lui Dumnezeu o prescris postul – aşadar; ca să ne putem spovedi, - adică pentru a ne putea uşura păcatele pe care le facem zilnic, fie de voie, fie fără de voie – şi apoi să ne împărtăşim, trebuie să avem şi corpul uşurat: aceasta se obţine numai prin post. Unii spun că postul este greu, alţii că postul este prea scump; adevărul însă nu este de partea niciunora. Greu ar fi postul dacă timp de 6 săptămâni omul n-ar mânca altceva decât ciorbă de fasole şi salată de cartofi, aşa cum de altfel fac mulţi săteni; iar scump este numai dacă se pregăteşte caracatiţă, tohn şi se mănâncă numai halva, aşa cum fac orăşenii”. Cele 100 de reţete – multe dintre ele publicate de autoare, de-a lungul anilor, în paginile revistei pe care o conducea – sunt de toate soiurile, nu neapărat româneşti, nu neapărat simple. Dacă nu am găsit prea multe lucruri complicate între cele 15 ciorbe şi supe din primul capitol, între reţetele de mâncăruri – 50 în cap! – găsim şi câteva “scofeturi”: Imambaialdî, arpagic cu măsline, ţelină cu sos grecesc ori varză cu hribi şi măsline sunt doar câteva exemple, menite să ridice “bucătăria sătencei” la standardul gospodinelor de oraş. Capitolul “Fripturi” m-a intrigat, la început, dar iute m-am lămurit că în cele 9 reţete nu se foloseau decât legume: cartofii ori ţelina pane, chiftelele de cartofi, praz sau spanac mi-au părut relativ simple. Ingenioase însă sunt mâncărurile precum “cotletele” de fasole sau din diferite zarzavaturi. În primul caz, din piureul obţinut din fasole fiartă şi zdrobită, în care s-a adăugat ceapă prăjită şi sare, se formează cu mâna “cotlete”, care se tăvălesc în pesmet şi se prăjesc în ulei încins. Cea de a doua reţetă v-o redau integral: “Cotlete din diferite zarzavaturi. Fierbem diferite zarzavaturi, le scurgem şi le lăsăm să se răcească. Separat fierbem cartofi. Cartofii îi strivim, iar zarzavatul îl trecem prin maşina de tocat carne. Încingem untdelemnul, îi adăugămn ceapă şi când aceasta s-a rumenit, punem peste ea zarzavatul, pe cre-l ţinem până ce nu va mai avea apă deloc. Luăm de la foc şi punem sare, pătrunjel verde şi cartofi şi lăsăm apoi să se răcească. Până atunci înmuiem franzelă în apă călduţă, o stoarcem, o dăm prin sită şi o amestecăm cu zarzavatul. Formăm cotletele, le tăvălim în pesmet şi le prăjim în untdelemn încins. Servim cu salată”. Cu una dintre cele 9 reţete de salată din carte... adică.

În fine... să spunem că Maria Pârvulescu s-a gândit şi la nevoia de dulce a familiilor cititoarelor sale. Restul de reţete, până la 100, sunt, deci de dulciuri. Unele rudimentare de-a dreptul, cum ar fi “Mămăliga cu nuci” şi “Mămăliga cu prune”, altele cu denumiri amuzante – “Camarazi beţi”, “Mere arici” – ori exotice, precum... “Glonţul japonez”. Acum, după ce am citit din scoarţă în scoarţă cartea, am un singur regret: că am descoperit-o târziu, când Postul Crăciunului e... pe ducă. Dar nu-i nimic, la primăvară-i rânduit alt post!

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua