Ascultă Radio Antena Satelor Live

Merdenele (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Merdenelele cu branza sunt preferatele romanilor in ceea ce priveste patiseria traditionala.

25 Aprilie 2017, 07:29

Placintica modesta, mirosind a salvari peticiti, merdeneaua s-a tarat, ambitioasa si fara scrupule, pana la poalele Feleacului (ori si mai departe, dar nu stiu eu), unde a lesinat de bucurie vazandu-si numele prafuit de ipingeii geamparalelor tiparit alaturi de ober-langosii aroganti ai apusalitatii (nu radeti, ca nici occidentalitate nu-i mai putin barbar).

De, misterele marilor migratii contra naturii, decise de retetarurile stas-urilor centralizate (voi, copii, cei care n-ati cunoscut secretele mari ale lumii multilateral dezvoltate de pe vremea magistralelor cuvantari si magistralelor albastre, n-aveti de unde stii ca la „cece“ se hotara totul, pana si cata sare se pune in ciorba si ce nume sa poarte mosocoarnele)!

Numai calde sunt bune, cu braga rece, si luati asta de parca hogea insusi v-ar fi spus-o.

Ingrediente Merdenele

Umplutura 1:

Branza:
500 g telemea de oi
3-4 linguri unt
2 oua
chimen (eventual o cana de gris fiert, ca sa fie mai putin sarata si mai spornica)

-----

Umplutura 2:

Carne:
250 g carne oaie (doar suntem langa auluri)
250 g carne vita
1 ceapa mare
toate tocate, inabusite in unt si frecate cu 2 oua, sare piper, ienibahar

Afla modul de preparare pentru reteta de merdenele pe Bucataria lui Radu.

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar