Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miel ca la Stambul (rețeta Kerei Calița)

Pe la 1850, Stambulul păstra încă din vremea împăraților Bizntini -Mahalaua Francilor- numită Galata, alături Pera. Cu vremea s-au făcut totuna, astăzi numindu-se cu același nume, au Pera, au Galata, locul de cămin al necredincioșilor ghiauri: franci, greci, valahi din munți, armeni, evrei și felurite alte neamuri, mai toți negustori, supuși la Sublima Poartă. Cutuma mahalalei cerea ca orice neguțător să ducă vizirului -pe lângă pungile cu galbeni- și un plocon cu mielul întreg, aromat cu toate mirodeniile Stambulului.

06 Aprilie 2017, 16:12

Mielul de 12-14 kg jupuit, spălat e pregătit cu o zi înainte pentru copt într-un baiț alcătuit din: 200 ml ulei de măsline, 1 litru de vin alb dulce, sare, piper, ienibahar, sofran, rozmarin, cimbrișor, 5 legături ceapă verde și 5 legături usturoi verde tăiate foarte mărunt.

Din mirodeniile scrise mai sus, se face un sos și se freacă bine mielul și pe dinăuntru și pe dinafară după care se acoperă cu o pânză albă curată înmuiată în vin până a doua zi de dimineață când se ........................

Citeste continuarea pe Kera Calita

Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism