Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca de țelină (rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu prea raspandita si nici prea populara - telina e si scumpa si greu de taiat - „musacaua“ aceasta e inca o dovada ca, la bucatarie, totul e posibil dar totul se transforma, dupa reguli si (care o fi pluralul de la bunul plac?) tafne necunoscute (intrebati pe un arab sau pe un turc inca mestecand, incantat, ultima bucatica de mussaka de vinete, despre musacaua de telina - o sa va rada in nas).

12 Septembrie 2016, 08:25

N-am gustat, pana acum un an, vreun vin de Jiu, ca nu stiam ca se poate! Dar uite ca s-a pomenit un prieten de prin Retezat sa aiba soacra la Cordesti (mare pricopseala!) si asa ne-am luminat noi ca Jiul nu e numai un rau gros de carbune ci si podgorie in putere.

Cabernet-ul de pe Jiu (Dobrita!) e negru-pestera (tot carbunele saracu’!) si fortos tare. Cel putin cel adus de Costica Craciunescu (avea cinci ani vechime!) era de-acum un munte de bazalt lichefiat si adunat in pahar. Intai am crezut ca-i Samburesti de pe vremuri, atat de bine era rotunjit! Si avea si un buchet vanos de flori uscate, violete de Parma si papadie amaruie, cum numai pamantul intunecat al Gorjului poate sa dea. Implinit cum nu se mai poate, falnic, cu o tinuta sigura si teribil de aroganta, a nascut urmatorul dialog profund: „Costica, ce bem noi aici, cu musaca de telina, sange de cati draci?“ „E vin de Jiu, draguta Radule, vin vechi de Jiu, n-o fi de mirare sa fie si draci si ingeri in el!“

Ingrediente
Umplutura:
500 g carne tocata de vitel
100 g paine alba
100 g unt
2 linguri de pasta de ardei gras
1 ceapa
2 oua
1 pahar de bulion gros de rosii
sare, piper
1 pahar de lapte

Zeama:
500 ml supa de carne
1 ceapa
1 lingura de faina
100 g pesmet
50 g unt
2 oua
300 g rosii
2 pahare de smantana

Telina:
2 kg telina
cam 50 g unt

MOD PREPARARE:

............................................

Află mai departe rețeta pe Bucătăria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune