Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mușchi umplut de Cluj (rețeta lui Radu Anton Roman)

La vremea junetii studioase, invitat de familii bune, cu argintarie, case si fete de maritat in Dej si la Gherla, am gustat mandria si proba de ospitalitate a locului, „muschiul de Cluj“.

28 Iunie 2017, 12:36

Era iarna, langa Craciun, erau inca de toate, din ale ramatorului, mancarea era fabuloasa, dar nu destul ca sa ma faca sa-mi iau (in serios) cele trei restante (constitutionalul, dreptul roman - cu Tomulescu! - si Nidia, fata rectorului) si sa nu ma insor din dragoste, cum fac de obicei.

Termeni ca strugure, butuc, curpen sunt de origine daca, in timp ce vie, viia, must, vin, cep sunt de origine latina. (Cotea)

Prietenul Dorel Visan, cand pune magia asta umpluta pe masa, nu uita sa aseze alaturi si o varza calita, cu vreo doi ardeiasi iuti, parfumati in otet, ca sa nu uitam ca-i sarbatoare la romani.

Ingrediente Mușchi umplut de Cluj (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg muschi (de fapt, taranii de pe Sacalaia „implu“
nu muschi, ci „iepurele“, care e carnea grasa
de pe burta porcului)
untura pentru uns tava
cativa catei de usturoi
sare, piper, paprica
5 carnati afumati, lungi de-o palma

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO