Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf (zis și ghiveci sau plachie) bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de pe Bega.

22 Februarie 2017, 08:06

Frumos colorat, pilaful de la Deta și din tot Carasul are șansa de a avea în preajmă Moravita, cu un Burgund deosebit, corect colorat și bogat în gusturi, aproape la fel de convingător și de bine lustruit ca orice vin roșu de soi, dar rămas direct și natural.

Vin bun de baut cu cana si cu burta, fara dureri de cap a doua zi (daca nu te-a batut nimeni si nici n-ai cazut pe scari - de oboseala, bineinteles) Burgundul din intreg vestul Banatului e o neasteptat de placuta potrivire cu un pilaf atat de verde ca al nostru.

Daca va place, totusi, alb (si deseori va dau dreptate), un Pinot Gris, fin si aristocrat, sau un Riesling Italian, mai intepat, mai pietros, dar cu tinuta, va asteapta la malurile Barzavei, la Berzovia cea insorita.

Il veti pretui pentru rotunjime si onestitate.

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Gastronomie 05 Octombrie 2023, 01:54

Sfânta Inchiziţie şi şofranul

V-aţi putea imagina că există o legătură între Sfânta Inchiziţie şi şofran, delicata plantă din stigmatul căreia se obţine...

Sfânta Inchiziţie şi şofranul
Gastronomie 05 Octombrie 2023, 01:49

"Conversaţii"... culinare

Nici nu vă imaginaţi câte lucruri minunate veţi descoperi pornind de la un meniu. Puteţi afla o mulţime de informaţii despre...

"Conversaţii"... culinare
Gastronomie 05 Octombrie 2023, 01:48

Câte ceva despre originea cuvântului: supă

În limba franceză, termenul general pentru supă este “potage”, ceea ce vrea să însemne un aliment care a fost pregătit...

Câte ceva despre originea cuvântului: supă
Gastronomie 05 Octombrie 2023, 01:42

Meniuri medievale

In Evul Mediu, primele reţetare care apar sunt in strănsă relaţie cu cărţile de medicină. In "Antidotarium Mesuae" (secolul...

Meniuri medievale
Gastronomie 05 Octombrie 2023, 01:41

Secrete din bucătăria fermierilor elveţieni

Atunci când ne-am propus să pornim la drum, spre Elveţia, pentru un proiect jurnalistic pe care l-am denumit “Cultură şi...

Secrete din bucătăria fermierilor elveţieni
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete