Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu ceapă (rețeta lui Radu Anton Roman)

Placinta cu ceapa, dupa reteta lui Radu Anton Roman, este un preparat usor de pregatit, gustos si numai bun de servit potrivit in ziua de Inaltarea Domnului.

25 Mai 2017, 07:29


In aceasta zi, femeile care au in familie morti impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, crezandu-se ca in acea zi se inalta sufletele lor la cer si sa aiba merinde de drum. (Gorovei)

E greu sa nu-ti doresti, la o placinta calda cu ceapa - e iarna - o cana de aceeasi Creata Galbena de la Teremia mare (zisa si Riesling de Banat). Dar prea putini mai au acces la acest vinut sec, ce are o superba vana de parfum barbatesc in carnea lui senina, usoara, amaruie (Creata e atat de speciala, de gustoasa, de generoasa, incat seamana cu eroina blonda a unui film mut, deghizata in fata de la tara).

N-as inlatura de langa placinta noastra carnoasa nici un rosulet sec de Arad, un Burgund Mare - bogat, placut, sec, acid - un vin care se bea de sete, dar care totusi, datorita locului radioactiv, capata corpolenta (la Urziceni acelasi vin, spre exemplu, desi e mai putin elegant si mai plat, e totusi mai dur - de, caldura!)

Ingrediente Placinta cu ceapa (reteta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

500 g faina
apa calda cat primeste faina
sare
1 pahar de untdelemn + 4 linguri pentru stropit si uns

Umplutura:

2-3 cepe
200 g ciuperci (daca e post)
sare, piper
200 g ficatei de pui (daca e de dulce)
1 legatura de marar

MOD PREPARARE Placinta cu ceapa (reteta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

In movilita de faina se face o scobitura in care se toarna, putin cate putin apa, uleiul, sarea
Se framanta bine si se bate cu maiul zece minute
Se intind 3-4 foi pe o planseta presarata cu faina, se presara la randu-le cu faina

Umplutura:

Se caleste ceapa, taiata pestisori
Cand s-a muiat se adauga ciupercile sau ficatul (merg si impreuna, dar micsorati putin cantitatile)
Se toaca mararul
Se sareaza-pipereaza si se amesteca cu marar

Placinta:

Se unge o tava cu ulei
Se asterne o foaie de aluat apoi umplutura, iar foaie, iar umplutura etc.
Ultimul strat e de aluat, care se unge bine cu ulei
Se pune in cuptor incins, 15-20 de minute, la foc mic

Afla si alte retete traditionale pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO