Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu nuci (rețeta lui Radu Anton Roman)

De 4 decembrie, mamele obișnuiesc să-și imbarbureze copiii, ungându-i pe față cu miere, cu apa în care s-a topit zahăr etc., că să fie feriți copiii de vărsat (sau de friguri), sau, dacă s-au îmbolnăvit, boală să fie dulce că mierea, că zahărul s.a.m.d. În apa cu care se spăla copiii s-a spălat în prealabil o icoană, pentru că față copiilor să fie curată că icoană.

11 August 2017, 12:42


In unele parti se fac turtele Barburii - turte cu nuca, unse cu miere. Una se da de pomana la copii, cealalta se pune in streasina casei. Langa casa se mai pune o cofa cu apa, in credinta ca, atunci cand va trece varsatul, sa manance din turta pusa la streasina, sa bea apa din cofa si sa plece mai departe, la alta casa. (Pamfile)

Credeam ca Moldova e taramul unde curge miere si ninge zahar, dar m-am inselat: torentii (diversitatii!) dulciurilor pe coastele sub (si sud) carpatice curg.

Aici, pe mesele targusoarelor dintre Buzaie si Cerne se formeaza nesfarsitele tornade lipicioase ale prajiturelelor, dulceturilor si placintelelor „de casa”.

Divagatie: ce epitet national-miraculos, acest „de casa”, prieteni, ce parola, mon ser, curat magica! Cine rezista - si nu se deschide - la auzul acestui „Sesam”?

E de-ajuns sa spui, in Romania, „de casa”, ca o vraja se leaga si obiectele - „tuica de casa”, „carnatul de casa”, „vinul de casa”, „taieteii de casa” sau, generalizand, „mancarea de casa” - devin irezistibile.

Aceasta, pe langa ca spune multe despre natura noastra infantil-rustic-nostalgic-patriotica (ar fi necesare nuantari, banuiesc, dar se racesc placintele), ar trebui sa fie indemn destept negustorilor si carciumarilor.

Ingrediente Plăcintă cu nuci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat (pentru 2 tavi):
1 jumatate kil de faina
1 ou
1 nuca de unt
1 praf de sare

Umplutura:
1 juma de kil de nuci pisate (la munte se pun alune)
250 g zahar (sau miere)
200 g unt

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie