Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă dobrogeană (rețeta lui Radu Anton Roman)

Poate cea mai celebră plăcintă românească, „cocatura“ kir-ilor tomitani, dar și a oierilor ardeleni și aromâni din podisul Casimcei se plimbă prin toată țara, oprindu-se mai ales prin gări și bufetele piețelor, sau oriunde mai dă de țuică.

31 Iulie 2017, 13:25


Placinta dobrogeana e de neconceput fara iaurt rece, gros sa-l spargi cu picamerul. Si trebuie data mesei fierbinte, neaparat fierbinte, ca varful Pricopanului in zilele de iulie din Mezozoic si sanul domnisoarei Gulnaz (Trandafir delicat) in orice zi!

PACELE

Osmanlaii bizantinizati ne-au lasat, ca aluviune culturala - pe langa generosul concept al bolovanului filozofal bacsisciubucpesches - capitala in Baragan (unde, cand nu e seceta, viscol, cutremur, invazie sau ciuma, e inundatie), conceptiile despre viata ale filofanariotului Mihai Oroveanu (estetician care a facut rugby si, daca-l contrazici in privinta periodicizarii albastrului la Picasso, nu-si mai gaseste cuvintele, exprimandu-se cu mobilierul), caravanseraiul lui Manuc precum si o alta valoare demna de iubirea noastra: genunchii de vitel si de batal.

Dupa ce a fiert indelung, pana s-a „desciocalat“ de pe oase, carnea se pune in zeama ei sarata, dreasa cu ou si iaurt, presarata cu usturoi din belsug si acrita cu otet (e un fel de ciorba de burta fara burta).

Chiar si in Dobrogea, pacelele se dau la masa fierbinti, cu paine neagra, piparusi zvapaiati si tuica slaba, de Oltenia.

Ingrediente Plăcintă dobrogeană (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

500 g faina
2-3 pahare apa calduta (cata primeste)
putina sare
untura, cata primeste

Umplutura:

Greco-ar’mana, la radacina: o bucata de telemea, cateva linguri de gris, 3-4 oua, marar, menta

Afla modul de preparare al retetei pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO