Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură cu mălai (rețeta lui Radu Anton Roman)

Prăjitura cu mălai, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional din zona Ardealului, delicios, cu un gust și o aromă unică.

30 Mai 2017, 06:08


Tot Ardealul (si nu numai!) face „prajitura“ asta, dar cate bordei(e) atatea obicei(e).

Turta (malai), precum si painea ce se face in aceasta zi (9 martie, Sarbatoarea stupilor) se ingaureste pe suprafata cu o teava, ungand-o cu miere de albine, punand totdeodata si un ban, fie-n turta, fie-n paine.

Acestea se impung cu teava pentru ca toti cei din casa sa fie sanatosi. Se ung cu miere pentru ca sa traiasca stupii si sa se faca graul bun, iar banul se pune spre a vedea cine-l castiga, zicand ca acela va avea mai mare noroc in acel an. Painea sau turta in care s-a pus banul se taie in atatea bucati cati sunt in casa. (Sperantia)

Ce alegeti? Eu unul, as alege la asa prajeala un rachiu de fructe, prefript: o horinca de Salauta ori de Sighet, un ginars de Brad, o palinca bihoreana ori secuiasca.

Ori sa ne gandim si la un vinut taios de sec, uscat si vesel ca fanul, la un Iordovan de Bobota (acum intelegeti de ce „se cam vorbeste-n bobote“ pe valea Zalaului?!), sa nu rabde pahar de zburdalnic si strengar ce-i, ci numai cana de lut.

Ingrediente Prăjitură cu mălai (rețeta lui Radu Anton Roman)

felii de mamaliga rece, intarita
untura pentru prajit
1 lingurita de paprica (facultativ)

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol