Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură cu mălai (rețeta lui Radu Anton Roman)

Prăjitura cu mălai, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional din zona Ardealului, delicios, cu un gust și o aromă unică.

30 Mai 2017, 06:08


Tot Ardealul (si nu numai!) face „prajitura“ asta, dar cate bordei(e) atatea obicei(e).

Turta (malai), precum si painea ce se face in aceasta zi (9 martie, Sarbatoarea stupilor) se ingaureste pe suprafata cu o teava, ungand-o cu miere de albine, punand totdeodata si un ban, fie-n turta, fie-n paine.

Acestea se impung cu teava pentru ca toti cei din casa sa fie sanatosi. Se ung cu miere pentru ca sa traiasca stupii si sa se faca graul bun, iar banul se pune spre a vedea cine-l castiga, zicand ca acela va avea mai mare noroc in acel an. Painea sau turta in care s-a pus banul se taie in atatea bucati cati sunt in casa. (Sperantia)

Ce alegeti? Eu unul, as alege la asa prajeala un rachiu de fructe, prefript: o horinca de Salauta ori de Sighet, un ginars de Brad, o palinca bihoreana ori secuiasca.

Ori sa ne gandim si la un vinut taios de sec, uscat si vesel ca fanul, la un Iordovan de Bobota (acum intelegeti de ce „se cam vorbeste-n bobote“ pe valea Zalaului?!), sa nu rabde pahar de zburdalnic si strengar ce-i, ci numai cana de lut.

Ingrediente Prăjitură cu mălai (rețeta lui Radu Anton Roman)

felii de mamaliga rece, intarita
untura pentru prajit
1 lingurita de paprica (facultativ)

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism