Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură cu mălai (rețeta lui Radu Anton Roman)

Prăjitura cu mălai, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional din zona Ardealului, delicios, cu un gust și o aromă unică.

30 Mai 2017, 06:08


Tot Ardealul (si nu numai!) face „prajitura“ asta, dar cate bordei(e) atatea obicei(e).

Turta (malai), precum si painea ce se face in aceasta zi (9 martie, Sarbatoarea stupilor) se ingaureste pe suprafata cu o teava, ungand-o cu miere de albine, punand totdeodata si un ban, fie-n turta, fie-n paine.

Acestea se impung cu teava pentru ca toti cei din casa sa fie sanatosi. Se ung cu miere pentru ca sa traiasca stupii si sa se faca graul bun, iar banul se pune spre a vedea cine-l castiga, zicand ca acela va avea mai mare noroc in acel an. Painea sau turta in care s-a pus banul se taie in atatea bucati cati sunt in casa. (Sperantia)

Ce alegeti? Eu unul, as alege la asa prajeala un rachiu de fructe, prefript: o horinca de Salauta ori de Sighet, un ginars de Brad, o palinca bihoreana ori secuiasca.

Ori sa ne gandim si la un vinut taios de sec, uscat si vesel ca fanul, la un Iordovan de Bobota (acum intelegeti de ce „se cam vorbeste-n bobote“ pe valea Zalaului?!), sa nu rabde pahar de zburdalnic si strengar ce-i, ci numai cana de lut.

Ingrediente Prăjitură cu mălai (rețeta lui Radu Anton Roman)

felii de mamaliga rece, intarita
untura pentru prajit
1 lingurita de paprica (facultativ)

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras