Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură Kiki cu caramel sărat

Prăjitura se numește Kiki pentru că e blondă, la fel ca și cățelul Kiki (va urma și o prăjitură Dixie cu cacao sau ciocolată, după cățelul Dixie, care este negru). Ar trebui să lansăm o nouă modă: rețete botezate după cățeii sau pisicile noastre!

25 August 2017, 13:50

Având în vedere numele, este o prăjitură atât de grozav de gustoasă încât m-am minunat singură după ce am scos-o din cuptor!!! Cam dă dependență.

Secretul este sosul de caramel sărat, care este mult mai ușor de făcut decât se povestește în toate rețetele de pe net. Am încercat mai demult și varianta periculoasă, cu smântână rece turnată peste zahărul fierbinte caramelizat. Nu are nici un sens! Varianta nepericuloasă este următoarea:

Se pun într-o cratiță 200 ml de smântână lichidă pentru gătit, 100 grame de unt tăiat bucățele, 3 linguri de zahăr brun și 3 linguri de zahăr alb.

Se amestecă pe foc mic până începe să dea în clocot. Apoi se lasă la fiert amestecând încontinuu minim 15 minute, mai precis, până începe să se închege puțin compoziția.

Din când în când se pun câteva picături din sos pe o farfurie, iar în momentul în care sosul se răcește și începe să se coaguleze, se stinge focul și se lasă la răcit.

Un alt indiciu este că și culoarea sosului va trece de la bej deschis la o culoare mai spre brun-roșcat. Pe măsură ce se va răci, sosul caramel se va închega foarte frumos.

Dar adevăratul farmec este dat de sare! Pentru asta, punem în amestec o jumătate de linguriță de sare (linguriță, nu lingură) cu câteva minute înainte de a stinge focul. Va ieși ceva grozav.

Acum să asamblăm restul de ingrediente:

200 grame făină cernută

½ plic praf de copt

100 grame zahăr

100 grame unt

1 ou

1 praf de sare

Un pumn de nuci tocate (dar nu foarte mărunt!)

Și, evident, sosul de caramel

Zahărul se freacă bine cu untul și cu oul bătut. Se adaugă sarea și făina cernută împreună cu praful de copt. La urmă se toarnă sosul de caramel sărat despre care am vorbit cu atât de mult entuziasm și se amestecă și nucile în compoziție. Totul se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor până trece testul scobitorii. Aluatul este un pic dificil de întins și de omogenizat în tavă, pentru că este mai curând elastic decât moale, dar merită efortul… După stingerea focului se mai lasă puțin în cuptor, pentru a se rumeni și a semăna la culoare cu blana unui cățel blond roșcat. Când s-a răcit puțin, se taie imediat pătrățele și se pune prăjitura în farfurie, pentru că peste câteva ore va deveni din ce în ce mai crocantă și mai greu de tăiat ‘estetic’. Dar este revoltător de bună!

PS: Cine animale nu iubește/Nici prăjitură nu primește. Cam asta e regula! Pentru restul…

Poftă bună!

Sursa: RADOR.RO.

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa