Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pui țărănesc cu roșii și smântână (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Puiul taranesc cu rosii si smantana, este o reteta extrem de delicioasa, cu iz moldovenesc, un preparat potrivit pentru orice masa.

02 Mai 2017, 07:37


La Negresti-Vaslui, demult, intr-un august, pe cand, gazetar de teren, umblam din loc in loc si din crama-n crama, sperand sa descopar miracole si chilipiruri, am fost invitat de directorul unei fabricute de cascaval la chermeza cu „retribuitii“ (nu se mai spunea salariati) in vederea anuntarii unor prime.

Pana aici nimic neobisnuit, daca petrecerea, menita sa sudeze unitatea colectivului, nu s-ar fi bazat pe formula roman-revelionista: fiecare vine cu ce poate de acasa si se face o gramada mare pentru toata lumea.

Dar „toata lumea“ si „fiecare“ s-au ignorat reciproc si „nimeni“ n-a adus mai nimic!

La cantina s-au improvizat, tardiv, vreo trei tavi cu biscuiti sarati, cineva a adus de la o carciuma cativa pui cu rosii si smantana, din oras s-a carat in pripa ceva vin alb-roz, zis de Vaslui (un cupaj probabil) sec, cu iz floral de Feteasca Alba dar cu gust intepat, de Zghihara si un ton mai viril, de Riesling.

Degeaba! Dezordinea a ucis dragostea colectiva: dupa anuntarea primelor, „chermeza“ s-a terminat cu o bataie tiganeasca, cu invinuiri si oale sparte in capete directoriale (desi, puiul si vinul erau soti buni).

Totusi trebuie sa fie laudata si ridicata tot timpul in slavi ospita­litatea pe care o arata moldovenii strainilor si drumetilor. Intr-adevar, cu toate ca sunt foarte saraci din pricina vecinatatii cu tatarii, totusi nu refuza niciodata oaspetelui paine si gazduire, hranindu-l pe el si caii lui timp de trei zile fara nici o plata. Pe drumet il primesc cu fruntea senina si cu fata voioasa, ca si cum le-ar fi venit un frate sau vreo ruda. (Niecolo Borti - „Calatori straini in Tarile Romane“)

Pui taranesc cu rosii si smantana Ingrediente

500 g ceapa
1 ceasca de supa de oase
1 legatura de marar
1 kg rosii coapte dar tari
1 ceasca de smantana
1 lingura de faina
ceva sare, un praf de piper
1 pui
100 g unt

Afla modul de preparare a puiului taranesc cu rosii si smantana pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO