Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pui țărănesc cu roșii și smântână (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Puiul taranesc cu rosii si smantana, este o reteta extrem de delicioasa, cu iz moldovenesc, un preparat potrivit pentru orice masa.

02 Mai 2017, 07:37


La Negresti-Vaslui, demult, intr-un august, pe cand, gazetar de teren, umblam din loc in loc si din crama-n crama, sperand sa descopar miracole si chilipiruri, am fost invitat de directorul unei fabricute de cascaval la chermeza cu „retribuitii“ (nu se mai spunea salariati) in vederea anuntarii unor prime.

Pana aici nimic neobisnuit, daca petrecerea, menita sa sudeze unitatea colectivului, nu s-ar fi bazat pe formula roman-revelionista: fiecare vine cu ce poate de acasa si se face o gramada mare pentru toata lumea.

Dar „toata lumea“ si „fiecare“ s-au ignorat reciproc si „nimeni“ n-a adus mai nimic!

La cantina s-au improvizat, tardiv, vreo trei tavi cu biscuiti sarati, cineva a adus de la o carciuma cativa pui cu rosii si smantana, din oras s-a carat in pripa ceva vin alb-roz, zis de Vaslui (un cupaj probabil) sec, cu iz floral de Feteasca Alba dar cu gust intepat, de Zghihara si un ton mai viril, de Riesling.

Degeaba! Dezordinea a ucis dragostea colectiva: dupa anuntarea primelor, „chermeza“ s-a terminat cu o bataie tiganeasca, cu invinuiri si oale sparte in capete directoriale (desi, puiul si vinul erau soti buni).

Totusi trebuie sa fie laudata si ridicata tot timpul in slavi ospita­litatea pe care o arata moldovenii strainilor si drumetilor. Intr-adevar, cu toate ca sunt foarte saraci din pricina vecinatatii cu tatarii, totusi nu refuza niciodata oaspetelui paine si gazduire, hranindu-l pe el si caii lui timp de trei zile fara nici o plata. Pe drumet il primesc cu fruntea senina si cu fata voioasa, ca si cum le-ar fi venit un frate sau vreo ruda. (Niecolo Borti - „Calatori straini in Tarile Romane“)

Pui taranesc cu rosii si smantana Ingrediente

500 g ceapa
1 ceasca de supa de oase
1 legatura de marar
1 kg rosii coapte dar tari
1 ceasca de smantana
1 lingura de faina
ceva sare, un praf de piper
1 pui
100 g unt

Afla modul de preparare a puiului taranesc cu rosii si smantana pe Bucataria lui Radu.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina