Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva

Un gulaş preparat după o reţetă veche din anul 1600 va fi unul dintre punctele de interes ale Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara.

20 Septembrie 2018, 22:17

Evenimentul se desfă?oară în perioada 22-30 septembrie în mai multe localităţi hunedorene în care trăieşte o comunitate maghiară mai însemnată. Anul acesta, "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara marchează şi împlinirea a 575 de ani de la naşterea celui mai cunoscut rege al Ungariei - Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, manifestările desfăşurându-se sub sloganul "Matyas Rex -acasă".

"Îi aşteptăm pe toţi locuitorii judeţului să petreacă împreună cu noi. De exemplu, pot să menţionez că, în Deva, vor fi şapte ceaune cu gulaş de arome şi reţete diferite, tradiţionale. Chiar am promisiunea că una dintre reţete va fi din anii 1600 - 1700, ca pe vremea lui Matyas Rex", a spus organizatorul principal al manifestării, profesorul Kocsis Attila. "Zilele Maghiare" încep duminică în Piața Cetății din Deva cu un târg al meșteșugarilor, dansuri populare și medievale. Tot atunci va fi un atelier de gastronomie în care vor fi preparate gulaș la ceaun, plăcinte și cozonac secuiesc. Seara vor concerta trupele Titan și Brody Janos din Ungaria. Manifestările vor continua duminică, după un desfăşurător similar, în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara şi la Orăştie.

Pe parcursul săptămânii viitoare vor mai avea loc la Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Brad, Cristur şi Călan concerte, spectacole de teatru, expoziţii, prezentări de carte, o caravană a filmelor, toate având ca scop promovarea relaţiilor interetnice în comunităţile locale şi a dialogului intercultural. "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara se vor încheia duminică, 30 septembrie, cu acţiuni culturale la Deva, Lupeni, Brad şi Petroşani.

RADOR

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina