Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de pui (rețeta lui Radu Anton Roman)

Saramura de pui, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat special pentru cei care doresc să mănânce ceva gustos și sănătos.

21 Iulie 2017, 12:09


Pe sub prunii si pe sub nucii valcenesti se face des o coptura ce parea a fi fost lasata de saracutul Alexie numai pestilor. Vedeti, asta patim daca nu umblam, nu ne informam si nu mancam cat trebuie: trecem a saracie pe langa lucru gingas si colportam clisee.

Poem provocator in forma fixa, rondelul saramurii de pui contine, pe langa o mamaliga calda, si o cana de vin rosu (negru!), gros de poti sa-l cari in basca.

Zis (printre dintii inclestati) Puterea Ursului, „namolul“ uleios si binemirositor e un amestec batranesc de vinuri rosii de pe partea Samburestilor, de la Bolindetu, Rosulesti si Launele.

E din ce in ce mai rar. Ca sa-l pot atinge, sa-l pot descoperi, infiorat, a trebuit sa ma imprumut, numai pentru o seara, de doua clondire - dobandite cu chiu cu vai si cu zapis, zalogind, sub pecete de sange, smerenie aparenta, zel sfios, juraminte solemne si mincinoase, rugaciuni impetuoase - de la o manastire bogata (tare mi-ar placea mie sa pot face, odata si odata, pedigriul vinurilor anonime dar princiare din Episcopia Valcii: ce trecut glorios, ce sange albastru ar da la iveala aceste ambrozii bisericesti!).

A meritat si rasmeritat efortul si impostura, seara a fost magica, mi se parea ca infrunt un preaputernic zeu trac, dezlantuit dintr-un sip.

Cu mamaliguta si Puterea Ursului alaturi, saramura de pui e un fel de ars gastronomica valceana, exprimata intr-un scenariu pastelat: pe masa de latunoaie de fag, taraneasca, cineva intinde o fina tesatura de borangic. Falfaie moale, in alintul unui vant al amiezii, ca o graseiere pretioasa. Zaduful din gradina cu iarba roasa de seceta se invioreaza, de pe varfurile Latoritei se ridica promisiunea unui nor vinetiu.

Ingrediente Saramură de pui (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 pui tinerel, de numai o varusca,
dar cu inclinatii evidente spre obezitate
sare
4 rosii rascoapte
1 capatana de usturoi
2 ardei grasi
1-2 chiparusi
leustean, destul

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei