Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe sub prunii și pe sub nucii valcenesti se face des o coptură ce părea a fi fost lăsată de sărăcuțul Alexie numai peștilor. Vedeți, asta pățim dacă nu umblăm, nu ne informăm și nu mâncăm cât trebuie: trecem a sărăcie pe lângă lucru gingaș și colportăm clișee.

30 Martie 2017, 08:21


Poem provocator in forma fixa, rondelul saramurii de pui contine, pe langa o mamaliga calda, si o cana de vin rosu (negru!), gros de poti sa-l cari in basca. Zis (printre dintii inclestati) Puterea Ursului, „namolul“ uleios si binemirositor e un amestec batranesc de vinuri rosii de pe partea Samburestilor, de la Bolindetu, Rosulesti si Launele.

E din ce in ce mai rar. Ca sa-l pot atinge, sa-l pot descoperi, infiorat, a trebuit sa ma imprumut, numai pentru o seara, de doua clondire - dobandite cu chiu cu vai si cu zapis, zalogind, sub pecete de sange, smerenie aparenta, zel sfios, juraminte solemne si mincinoase, rugaciuni impetuoase - de la o manastire bogata (tare mi-ar placea mie sa pot face, odata si odata, pedigriul vinurilor anonime dar princiare din Episcopia Valcii: ce trecut glorios, ce sange albastru ar da la iveala aceste ambrozii bisericesti!).

A meritat si rasmeritat efortul si impostura, seara a fost magica, mi se parea ca infrunt un preaputernic zeu trac, dezlantuit dintr-un sip.

Cu mamaliguta si Puterea Ursului alaturi, saramura de pui e un fel de ars gastronomica valceana, exprimata intr-un scenariu pastelat: pe masa de latunoaie de fag, taraneasca, cineva intinde o fina tesatura de borangic. Falfaie moale, in alintul unui vant al amiezii, ca o graseiere pretioasa.

Zaduful din gradina cu iarba roasa de seceta se invioreaza, de pe varfurile Latoritei se ridica promisiunea unui nor vinetiu.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO