Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi culinare de la măicuțele din Mitocul Dragomirnei

Stând aşezată între blândele coline ale Bucovinei, zidită parcă pentru a înfrunta înălţimile, Mănăstirea Dragomirna, ctitorie a marelui mitropolit şi cărturar Anastasie Crimca, face parte din valorile de patrimoniu care dau unicitate Bucovinei.

Sfaturi culinare de la măicuțele din Mitocul Dragomirnei

20 Decembrie 2021, 22:57

Biserica mănăstirii poartă hramul Pogorârii Duhului Sfânt, sfântul locaş dând impresia unei nave, vechiul simbol al Bisericii Creştine.

ÎN BUCĂTĂRIE
Ce se găteşte în cuhnia Mănăstirii Dragomirna? Stăm de vorbă cu maica Telca şi maica Maria Magdalena. "Mâncăm peşte, brânzeturi, legume şi fructe. Pentru oaspeţi gătim carne, în afara zilelor de luni, miercuri şi vineri." Ne-am nimerit la mănăstire într-o zi de vineri, iar măicuţele găteau, pentru masa de seară, clătite de post şi dovlecei pane. Vestea delicioaselor clătite de la Dragomirna a trecut de mult graniţa mănăstirii. Măicuţa Telca ne-a dat reţeta celebrelor clătite: "Apă minerală, un praf de sare, esenţe după preferinţă şi făină. La o jumătate de litru de apă minerală se pun în compoziţie 2-3 linguri de ulei. Se amestecă toate ingredientele până ce aluatul devine curgător. Se coc în tigaie şi se umplu cu miere de albine, amestecată cu nuci pisate sau cu dulceaţă", spune maica Telca.

Reţeta clătitelor de la Dragomirna şi secretele ei le veţi regăsi în volumul 7 din "Poveştile bucătăriei româneşti" - fiindu-ne oferită spre publicare în capitolul destinat reţetelor de la cititori. Însă despre bucatele mănăstireşti de post, în general, mai multe ne spune Radu Anton Roman în volumul 6, cel care apare mâine. Noi, la Dragomirna, aveam să probăm încă o dată că bucatele sunt parcă mai savuroase la mănăstire, "căci sunt binecuvântate". "Fiecare măicuţă îşi împlineşte îndatoririle - toate măicuţele rotindu-se, câte o săptămână, la toate muncile - ce-i revin. Care la bucătărie, care în grădină, care în biserică", ne povesteşte maica stareţă Heruvima.

LĂCAŞ NOU ÎN BUCOVINA
Schitul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din comuna Mitocu Dragomirnei, sat Dragomirna este aşezat într-o poieniţă "Poiana lui Anton" în mijlocul pădurii, la ea ajungându-se destul de greu. Părintele Pangrati, duhovnicul mănăstirii, spune că a ajuns aici printr-o minune, "pentru că nu-mi plăcea oraşul şi m-am rugat la Dumnezeu să stau în pustiu, la linişte. S-a întâmplat să fiu bolnav şi am venit până aici, la barieră, să vizitez poiana, atunci am văzut prima oară stejarul şi am zis: Doamne, dacă o să fiu sănătos o să ridic aici cea mai frumoasă biserică din lume". Schitul este de măicuţe şi numără cinci vieţuitori: patru măicuţe şi un duhovnic. "Credem că în doi, trei ani biserica va putea fi sfinţită. Este unicat: e făcută numai din bârne, îmbinate în stil dacic, pentru că noi trebuie să revenim la tradiţia noastră - aşa cum ne-au lăsat-o moşii noştri - lemn şi piatră care dăinuie veşnic", ne-a mai spus părintele Pangrati.

Despre bucate ne spune că mănâncă peşte, brânză, ouă, lapte şi toate legumele, mai puţin carne, iar "ce gătim cu carne dăm la muncitori, dar rânduiala se ţine: dacă este post, şi ei mănâncă la fel". Măicuţele gătesc pe rând ciorbe, borş de sfeclă, mazăre, sarmale de bureţi, ardei umpluţi cu orez, iahnie de fasole, salată orientală etc. "Salata orientală o facem cu ceapă, cartofi, morcovi, măsline şi sfeclă roşie. Avem o grădină în care cultivăm roşii, ardei, ceapă, fasole, iar restul cumpărăm de la piaţă."

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu