Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia cafritelor de liceu bantustanez, cu platitudinea spumoasă și previzibilă a spritului, cu simplitatea cronic tuberculoasă, dar reparabilă de către orice potcovar, a mașinăriei Dacia 1300.

16 Martie 2017, 08:59

E deopotrivă marcă și eșec, banalitate și stindard, laitmotiv și bizarerie, defect principal și calitate absolută!

Silvaner-ul din pivnitele hiperboreene (tineti minte numele asta - Magura Silvaniei - e numele unei metropole a vinului) pare a fi modelul metamorfozei feerice. Acolo, in tainitele afunde ale nordului, micul paj al padurii, colorat caraghios in verde-rozaliu, stangaci si buburos ca un broscoi - de, acneea juvenilissima - se preface incet incet, ca-n basme, in regele unei tari secetoase.

Puberele sale sudori se distileaza, incep sa fumege transparent, cu ceturi usoare, o aroma delicata si invaluitoare de fructe uscate inlocuieste duhoarea universala.

Solzii cruzi ai varstei critice cad, un print-duh se ridica elastic de sub pamant, in zbor amplu, elegant (miracolul e complet doar atunci cand, percepandu-i splendoarea tropicala, atingerea buzelor voastre va tresari, electrizata, la gustul neasteptat de piper verde, de cuisoare, de caisa necoapta) misiunea lui e sa colinde lumea, sa sature si sa bucure oameni flamanzi si munciti, care stiu ce-i mancarea destula si vinul bun si nu lasa nimic pe a doua zi.

Ceaunul nu se da imprumut, ca te poti umplea de bube rele. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”