Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia cafritelor de liceu bantustanez, cu platitudinea spumoasă și previzibilă a spritului, cu simplitatea cronic tuberculoasă, dar reparabilă de către orice potcovar, a mașinăriei Dacia 1300.

16 Martie 2017, 08:59

E deopotrivă marcă și eșec, banalitate și stindard, laitmotiv și bizarerie, defect principal și calitate absolută!

Silvaner-ul din pivnitele hiperboreene (tineti minte numele asta - Magura Silvaniei - e numele unei metropole a vinului) pare a fi modelul metamorfozei feerice. Acolo, in tainitele afunde ale nordului, micul paj al padurii, colorat caraghios in verde-rozaliu, stangaci si buburos ca un broscoi - de, acneea juvenilissima - se preface incet incet, ca-n basme, in regele unei tari secetoase.

Puberele sale sudori se distileaza, incep sa fumege transparent, cu ceturi usoare, o aroma delicata si invaluitoare de fructe uscate inlocuieste duhoarea universala.

Solzii cruzi ai varstei critice cad, un print-duh se ridica elastic de sub pamant, in zbor amplu, elegant (miracolul e complet doar atunci cand, percepandu-i splendoarea tropicala, atingerea buzelor voastre va tresari, electrizata, la gustul neasteptat de piper verde, de cuisoare, de caisa necoapta) misiunea lui e sa colinde lumea, sa sature si sa bucure oameni flamanzi si munciti, care stiu ce-i mancarea destula si vinul bun si nu lasa nimic pe a doua zi.

Ceaunul nu se da imprumut, ca te poti umplea de bube rele. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local