Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia cafritelor de liceu bantustanez, cu platitudinea spumoasă și previzibilă a spritului, cu simplitatea cronic tuberculoasă, dar reparabilă de către orice potcovar, a mașinăriei Dacia 1300.

16 Martie 2017, 08:59

E deopotrivă marcă și eșec, banalitate și stindard, laitmotiv și bizarerie, defect principal și calitate absolută!

Silvaner-ul din pivnitele hiperboreene (tineti minte numele asta - Magura Silvaniei - e numele unei metropole a vinului) pare a fi modelul metamorfozei feerice. Acolo, in tainitele afunde ale nordului, micul paj al padurii, colorat caraghios in verde-rozaliu, stangaci si buburos ca un broscoi - de, acneea juvenilissima - se preface incet incet, ca-n basme, in regele unei tari secetoase.

Puberele sale sudori se distileaza, incep sa fumege transparent, cu ceturi usoare, o aroma delicata si invaluitoare de fructe uscate inlocuieste duhoarea universala.

Solzii cruzi ai varstei critice cad, un print-duh se ridica elastic de sub pamant, in zbor amplu, elegant (miracolul e complet doar atunci cand, percepandu-i splendoarea tropicala, atingerea buzelor voastre va tresari, electrizata, la gustul neasteptat de piper verde, de cuisoare, de caisa necoapta) misiunea lui e sa colinde lumea, sa sature si sa bucure oameni flamanzi si munciti, care stiu ce-i mancarea destula si vinul bun si nu lasa nimic pe a doua zi.

Ceaunul nu se da imprumut, ca te poti umplea de bube rele. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar