Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană națională (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Luați și vedeți în cărți de bucate mai vechi, cele dintre cele două războaie și de mai ‘nainte: așa se cheamă, tocană națională!

07 Martie 2017, 09:22


Va dati seama ce izvor de caricaturi colosale, ce matca de poante, glume, aluzii piperate, titluri sarate ocna, ce mana cereasca cazuse pe flamanzii gazetari, gata sa muste in tocana vie?

Nationala, nationala, dar sub ce drapel? Ca e si secuiasca un pic, si „stroganoff“ oleaca si tochitura o tara! Las altora raspunsul, rigoarea e a oamenilor de stiinta asa cum e Feteasca Neagra de la Urlati a acestei fripturi insosate si capitaliste (in Romania, oriunde scrie national, citim bucurestean si inca fara nuante).

Vin catifelat si spiritual, cu subtilitati de aroma si gust sofisticate tare, (chiar daca tot la fruct negru de padure trage), Feteasca Neagra de Urlati este, teoretic, in rand cu tot ce a produs la un moment dat mai bun vita veche si istoria ei romaneasca.

Pacat ca prea putini vinarari de la noi stiu azi sa conduca bine mustul catre vin. La ce strugure, pamant si soare avem, ar trebui sa innebunim lumea (si noi) de bucurie!

Dar, din cate sticle pe care scria Feteasca Neagra am cumparat in ultimii ani, numai cateva au fost cu vin. Restul cu amestecuri, cupaje improvizate, breasca. Pacat (desi, pe la expozitii si targuri, Dealu Mare, Dealu Bujor, Buzaul au oferit cateva capodopere!

Dar de ce nu le gasim si pe piata? Sau, mai bine zis, pe ce piata si sub ce nume le gasim?)

Citeste continuarea pe bucatarialuiradu.ro

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea