Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană națională (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Luați și vedeți în cărți de bucate mai vechi, cele dintre cele două războaie și de mai ‘nainte: așa se cheamă, tocană națională!

07 Martie 2017, 09:22


Va dati seama ce izvor de caricaturi colosale, ce matca de poante, glume, aluzii piperate, titluri sarate ocna, ce mana cereasca cazuse pe flamanzii gazetari, gata sa muste in tocana vie?

Nationala, nationala, dar sub ce drapel? Ca e si secuiasca un pic, si „stroganoff“ oleaca si tochitura o tara! Las altora raspunsul, rigoarea e a oamenilor de stiinta asa cum e Feteasca Neagra de la Urlati a acestei fripturi insosate si capitaliste (in Romania, oriunde scrie national, citim bucurestean si inca fara nuante).

Vin catifelat si spiritual, cu subtilitati de aroma si gust sofisticate tare, (chiar daca tot la fruct negru de padure trage), Feteasca Neagra de Urlati este, teoretic, in rand cu tot ce a produs la un moment dat mai bun vita veche si istoria ei romaneasca.

Pacat ca prea putini vinarari de la noi stiu azi sa conduca bine mustul catre vin. La ce strugure, pamant si soare avem, ar trebui sa innebunim lumea (si noi) de bucurie!

Dar, din cate sticle pe care scria Feteasca Neagra am cumparat in ultimii ani, numai cateva au fost cu vin. Restul cu amestecuri, cupaje improvizate, breasca. Pacat (desi, pe la expozitii si targuri, Dealu Mare, Dealu Bujor, Buzaul au oferit cateva capodopere!

Dar de ce nu le gasim si pe piata? Sau, mai bine zis, pe ce piata si sub ce nume le gasim?)

Citeste continuarea pe bucatarialuiradu.ro

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local